Magyar gazdaság

Jó hír a távfűtéses lakásban élőknek!

A magyar önkormányzatok közül egyedüliként a Fővárosi Közgyűlés távhő díj-csökkentési javaslatot tárgyalt a január 29-ei ülésén: a kabinet elfogadta és támogatja a Főtáv Zrt. távhő díj csökkentési tervét. Így a jelenleg 2009-ben érvényes díjakhoz képest közel 23 ezer forinttal – 8,5 százalékkal – csökken egy átlaglakás távhőköltsége, ami három tényezőből tevődik össze.

Február elsejétől az alapdíj 5 százalékkal, a hődíj 3,5 százalékkal csökken, ugyanakkor megszűnik a 2,5 százalékos ún. területi energetikai árengedmény. A többletcsökkentést a FŐTÁV által elért hatékonyságjavítás teszi lehetővé. A februártól érvénybe lépő díjcsökkenés lakásonként éves szinten, átlagosan 4 ezer forinttal (1,5 százalékkal) mérsékli a távhő számlákat a jelenleg érvényes díjakhoz képest, vagyis ennyivel haladja meg a megszűnő kedvezmény mértékét.

A távhőszolgáltató és a Budapesti Erőmű Zrt. közötti eredményes tárgyalások fejleményeként csökken a jelenlegi hőár. A díjkedvezmény mértéke havonta fixen 200 forint (forgalmi nélkül) gigajoule-onként Ez a kedvezmény év végén megemelkedhet a Főtáv és az erőmű között elszámolt hőmennyiség függvényében, amit a Főtáv év végén egyszeri kedvezményként érvényesít fogyasztóinál. A teljes kedvezmény mértéke így elérheti a 233 Ft/GJ összeget havonta. Így az átlaglakás éves hődíj-költsége áfával együtt 12 ezer forinttal csökkenhet.

A távhődíj csökkenésének harmadik eleme, hogy a parlament döntése értelmében januártól minden fogyasztó, aki nem jogosult a szociális távhő-támogatásra az év első és utolsó három hónapjában, vagyis hat hónapon keresztül havi 1150 forint távhődíj-juttatásban részesül. Ez évente további 6900 forinttal (2,6 százalékkal) csökkenti az éves távhőköltséget.Az éves szintű fogyasztói költségcsökkenés tehát eléri a 8,5 százalékot, amely átlagosan 23 ezer forintos megtakarítást jelent egy átlagos távfűtött lakás 2009. évi költségeiből. Ez a 2009-re érvényes átlag 270 ezer forint éves bruttó távhődíjat 246 ezer forintra mérsékli.

távhő Főtáv Zrt.
Kapcsolódó cikkek