Magyar gazdaság

Kiváló turisztikai desztinációk: újra lehet pályázni

Harmadik alkalommal írt ki pályázatot az Európai Bizottság a Kíváló Európai Desztinációk címre, amelynek elnyerése a tapasztalatok szerint jótékony hatással van a térség idegenforgalmára.

A projekt keretében az unió tagállamaiban minden évben kiválasztanak egy kiemelt desztinációt, amelynek marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. nyújt segítséget. A nyertes részt vehet az Európai Turisztikai Fórumon, valamint a nemzetközi piacokon való promóciót a közös Kiváló Európai Desztináció turisztikai portálon való megjelenési lehetőség és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. A pályázat és a marketingfeladatok ellátására az unió 52 ezer eurót biztosít a Magyar Turizmus Zrt. számára.

Első alkalommal, 2006-ban az Őrség lett Magyarország legjobban fejlődő vidéki desztinációja. Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának turisztikai osztályvezetője a VGO-nak elmondta, becsléseik szerint az elmúlt néhány évben a külföldi vendégekforgalom 5-8 százalékkal, a belföldi vendégek száma 10-11 százalékkal emelkedett.

A növekvő ismertségnek köszönhetően az országos átlagnál valamelyes nagyobb mértékben, 2,9 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma. Kevy Albert hozzátette, jelentősen bővült a térségi települések szálláskapacitása: elsősorban vendégházak épültek, de reggelizőkkel és más különleges szolgáltatásokkal is próbálják növelni a turisztikai színvonalat.

Második alkalommal, 2007-ben a pályázat célja a Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációjának kiválasztása volt, amelynek első helyezettje a Hortobágy lett. Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a cím elnyerésével Hortobágy ismét bekerült a köztudatba. Azok, akik Debrecenbe érkezek úgy jönnek, hogy meg akarják látogatni Hortobágyot és a hagyományőrző gazdaságokat.

Idén Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja címre lehet pályázni. Olyan térségi összefogások jelentkezését várják , amelyekben legalább, 3 települési önkormányzat, 3 turisztikai szolgáltató, egy nemzeti park igazgatóság, és egy ökoturizmushoz kapcsolódó civil szervezet vesz részt. Egy nemzeti parki igazgatóság – tekintettel arra, hogy fennhatósága alatt akár számos helyszínen, többféle típusú védett terület is megtalálható – több pályázatban is partner lehet. A térségben legalább egy védett terület található, amely Nemzeti park vagy egyéb, országos jelentőségű, egyedi jogszabállyal védett terület (például tájvédelmi körzetek, természetvédelmi területek), valamint kapcsolódjon az EU ökológiai programjához, a NATURA 2000 hálózathoz. A pályázóknak a desztinációra 1-3, egyenként 3-4 napos tartózkodásra, a térségben való időeltöltésre vonatkozó javaslatot dolgoz ki. A pályázó desztinációk vállalják az és az ENSZ Turisztikai Világszervezet fenntartható turizmussal kapcsolatos dokumentumainak terjesztését.

A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. keretei között, továbbá külső szakértők bevonásával zajlik majd. A formai és többlépcsős szakmai értékelést a Magyar Turizmus Zrt. és a Turisztikai Szakállamtitkárság által felállított értékelő csoport végzi. Az értékelés során várhatóan sor kerül a pályázó térségek helyszíni meglátogatására is.

A végleges döntést egy szakmai záró konferencia keretei között egy döntőbizottság hozza meg, amely turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből áll. A zárókonferenciára várhatóan 2009 májusában kerül sor Budapesten, amelyre az összes pályázó térség, a sajtó képviselői, valamint a releváns szakmai szervezetek képviselői kapnak meghívást.

Magyar Turizmus Zrt. Őrség Hortobágy
Kapcsolódó cikkek