Magyar gazdaság

Mégis van némi remény?

Jelentősen emelkedett az euróövezet befektetői hangulatát jelző Sentix-index decemberi értéke. Elemzők szerint a kormányzati és jegybanki mentőakciók kezdhetik meghozni a befektetők bizalmát, ám többen is arra figyelmeztetnek, hogy a korábbi válságtapasztalatok alapján még hosszú évekig elhúzódhat a „jégkorszak”.

A hangulat javulása a világ tőzsdéin tegnap mindenesetre csak a nyitóértékeken látszott, és a nap folyamán – csekély forgalom mellett – el is vesztek a kezdeti nyereségek, sőt, az indexek zöme mínuszban zárt. Heteken belül azonban Németországban és az USA-ban is újabb, nagyszabású élénkítő csomagok sorsa dőlhet el.

Az USA-ban magyar idő szerint mára virradóra egyeztetett Barack Obama a törvényhozás vezetőivel arról a 775 milliárd dollár értékű injekcióról, amelyből 40 százalékot, azaz 310 milliárdot tehetnek ki az adócsökkentések. Németországban a kormánypártok várhatóan jövő hétfőn állapodnak meg a második, 40-50 milliárd eurós gazdaságösztönző csomag elemeiről és időzítéséről. Itt az adócsökkentésekről még éles vita folyik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Sentix-index USA
Kapcsolódó cikkek