Magyar gazdaság

Minden idők legalacsonyabb szintjére zuhant a JP Morgan indexe

A világszintű feldolgozóipari termelés értékének soha nem mért ütemű, százalékosan és éves összevetésben két számjegyű zsugorodására utal az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított legújabb globális ipari beszerzőmenedzser-index (PMI).

A JP Morgan, amely minden hónapban közzéteszi a világgazdaság feldolgozó szektorának egészére kivetített, a nemzetgazdasági mutatókból képzett saját beszerzőmenedzser-indexét, decemberről Londonban kiadott új összeállításában azt írta: az általa számított összesített mutató a múlt hónapban 3,3 ponttal 33,2-re - a hasonló kimutatások kezdete óta mért legalacsonyabb szintre - zuhant, vagyis most már messze a növekedés és a visszaesés határvonalát jelentő 50-es szint alatt van.

Az átfogó indexen belül a kibocsátási részmutató az előző havi 33,1-ről 28,8-re csökkent, ami a JP Morgan számítási modellje szerint éves szintre átszámolva hatalmas ütemű, csaknem 17 százalékos globális ipari termelés-visszaesésnek felel meg.

A visszaesés üteme ráadásul gyorsul : a ház az előző hónapban kimutatott 33,1-es ipari kibocsátási részindex alapján még 13 százalékos globális ipari termelés-visszaesést számolt ki. Az akkor közzétett elemzés szerint a 2001-es idején a világszintű ipari termelési érték legnagyobb, éves összevetésű visszaesési üteme 7 százalék volt.

A decemberi globális ipari beszerzőmenedzser-indexhez fűzött elemzés szerint a világszintű feldolgozó szektor meredek visszaesése mindenekelőtt a személyautókra, az ingatlanokra és a tőkejavakra fordított kiadások visszafogását, valamint a globális kereskedelem-finanszírozás szűkülését tükrözi. Ez utóbbi jelentség most már - a kereslettől függetlenedve - közvetlen fennakadásokat okoz az új megrendelések feladásában, az áruszállításban és a termelésben is, áll a JP Morgan összesítésében.

Az ipari termelésre emellett nyomást gyakorolnak a raktárkészletek kordában tartására irányuló erőfeszítések is.

A feldolgozó szektorbeli raktárkészletek globális részmutatója az utóbbi fél évben végig 50 pont alatt volt, vagyis a készletérték folyamatos leépítését jelezte, és a folyamat gyorsul is: augusztusban még 49,3 pont volt a raktáron tartott készletek értékváltozását jelző részindex, decemberben már csak 42,8.

MTI Eco-->

JP Morgan beszerzőmenedzser megrendelés index visszaesés
Kapcsolódó cikkek