Magyar gazdaság

Nem kell, hogy nőjjön a zsemle ára - Műanyag helyett lehet papírzacskó is

Az egyik élelmiszerüzlet-lánc közlésével ellentétben nem szükségszerű, hogy a zsemle ára megemelkedjen az új termékdíj-szabályozás miatt, hiszen a kereskedő dönthet úgy, hogy műanyag zacskó helyett például papírzacskókat kínál a pékáru csomagolására, melynek termékdíja mindössze 10 fillér - áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében.

A termékdíj-szabályozás egyik célja éppen a hulladékmennyiség csökkentése, a több száz év alatt lebomló műanyag zacskóból ugyanis évente hatalmas mennyiség keletkezik az országban. A kereskedő egyébként a csomagolóanyag visszagyűjtésével a termékdíj jelentős részét visszaigényelheti, nem szükségszerű tehát azt a vásárlókra áthárítania.

Számos alternatívája van a termékdíj-köteles műanyag zacskóknak a pékáru és a zöldségek csomagolására. A néhány forintért beszerezhető papírtasak termékdíja például kevesebb, mint 10 fillér, így papírzacskók alkalmazásával a kereskedők amellett, hogy kevesebbet fordítanak csomagolásra, a vásárlókkal közösen a környezetet is óvják, hiszen hulladékgazdálkodási szempontból a papír a műanyagnál kevésbé környezetterhelő - szól a közlemény.

A termékdíj célja, hogy arra ösztönözze a kereskedőket, a környezetre kisebb terhelést jelentő csomagolást alkalmazzanak, és a csomagolást minél nagyobb arányban gyűjtsék vissza, hogy az újrahasznosíthatóvá váljék. A műanyag csomagolás termékdíját csökkentheti az a kereskedő, aki a hulladékká váló csomagolás visszavételével és hasznosításával kíméli a környezetet a felesleges hulladéktól.

Az előírt hasznosítási követelmények teljesítésével a hulladék után fizetendő termékdíj mértéke 2,6 Ft/db-ra mérsékelhető, az előírtnál nagyobb arányú visszavétel és hasznosítás esetén ez a díjmérték tovább csökkenthető. A különböző műanyag reklámtáskák már korábban is környezetvédelmi termékdíj kötelesek voltak, ennek köszönhető például, hogy a nagyméretű műanyag bevásárlótáskák mértéktelen fogyasztása mára visszaszorult, és megjelentek környezetbarát helyettesítő termékek. Hasonló a helyzet az eldobható italos poharak esetében is, ahol a visszavétellel (ez lehet egy kihelyezett gyűjtő is) és hasznosítással a kereskedők termékdíj fizetési kötelezettségüket ugyancsak jelentősen csökkenthetik. A termék szerinti megkülönböztetés megszűnt, egyedül a tej a kivétel, ennek táplálkozás-egészségügyi okai vannak. A vendéglátóhelyeken pedig az elmosható üvegpohár a legkevésbé környezetterhelő megoldás, amivel a termékdíj fizetés is elkerülhető - zárul a közlemény.

papírzacskó Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium termékdíj
Kapcsolódó cikkek