Magyar gazdaság

Sorra jönnek a kiábrándító adatok, mégis csak a német lakosság fele számít rosszra

A gazdasági statisztikai adatok és a szakértői előrejelzések egyaránt nehéz esztendőt jósolnak Németországnak, a lakosság körében viszont – szinte megmagyarázhatatlan - bizakodás tapasztalható. A kettő közötti ellentmondást várhatóan csak a konjunktúra 2010-re prognosztizált javulása fogja feloldani.

A 2008 első felében kimutatott erős növekedésnek köszönhető, hogy a tavalyi naptári év egészére valószínűleg még kijön egy 1,3 százalékos összesített növekedés, ami ugyanakkor jóval alacsonyabb lesz, mint a 2007-ben mért, 2,5 százalékos expanzió. A szövetségi statisztikai hivatal a tavalyi utolsó negyedévre 1,5-2,0 százalék közötti GDP-csökkenést vár, az előző három hónaphoz képest. Banki elemzők legfrissebb előrejelzései szerint is 2-3 százalékos közötti mértékben kellene zsugorodnia idén a bruttó hazai terméknek.

Romló adatok a gazdaság minden területéről érkeznek, esik az exporthányad, a jelentős arányban exportra termelő gépgyártó szektor új rendeléseinek állománya zuhanásszerűen – csak novemberben 30 százalékkal – csökkent. A vállalatok egyelőre még rövidített munkaidő és üzemi kényszerszabadságok elrendelésével igyekeznek megtartani az állományukat, sokáig azonban aligha húzhatják elbocsátások nélkül.

Az adott irányzatok közepette alapos meglepetést váltott ki a Forsa közvélemény-kutató legújabb felmérése, amely szerint a lakosságnak csak a 49 százaléka számít arra, hogy a saját anyagi helyzete romlani fog az idén. A szám 9 százalékponttal alacsonyabb, mint decemberben volt, holott a hangulat javulásra semmilyen adat vagy körülmény nem adna okot. A Kielben működő gazdaságkutató intézet a jelenséget azzal magyarázza, hogy tavaly év végén a mostaninál is rosszabbra számítottak.

A DIW gazdaságkutató vezetője viszont arra emlékeztet, hogy a közhangulat korábban egy-egy alkalommal már jó indikátornak bizonyult, ezt igazolandó a gazdaság – az immár hosszú ideje tartó válság ellenére – még mindig robusztusnak bizonyul. A szakember most is elképzelhetőnek tartja, hogy a német gazdaság 2009 közepén eléri a mélypontot. Az elemző írásában a Der Spiegel rámutat, hogy viszonylag jól tartja magát az építőipar, és az üzemi felszerelések gyártása is növekedett. Az évekkel korábban a német konjunktúra rákfenéjének tekintett lakossági fogyasztásban sem következett be törés, ami összhangban van a lakosság bizakodásáról szóló felmérésekkel.

Németország bizakodás gazdasági lakosság
Kapcsolódó cikkek