Magyar gazdaság

Támogatott munkahelyteremtés - Humbug vagy segítség?

A neve elhallgatását kérő cégvezető januártól új üzletág beindítására készült 200-250 új alkalmazottal. A szolgáltató tevékenység nem járt volna nagy eszközberuházással, viszont nagyon is hiányzó munkahelyeket teremtett volna – írja a Népszabadság.

Hallván a sok nyilatkozatot 1400 milliárd forintról, átcsoportosításról meg a foglalkoztatás növelésének a szükségességéről, felkeresett egy pályázatmenedzselésre szakosodott céget. Legnagyobb megdöbbenésére azonban kiderült, hogy egyetlen aktuális pályázat sincs, helyette egyedül a fejlesztési adókedvezményt ajánlották neki.

Az 80 százalékának fejében hét évre kell garantálnia meghatározott számú munkavállaló foglalkoztatását.Ha időközben - legyen az akár az utolsó év - bárkit is elbocsát, az adókedvezmény teljes összege késedelmi kamatostul visszajár az államnak.

Ez nem támogatás, hanem humbug! - háborog a miskolci vállalkozó - Az államnak egyetlen fillérjébe sem kerül, hiszen abból a nyereségből kell kevesebbet adóznom, amit én termelek meg. Ráadásul ehhez nyereségesnek kell lenni, ami egy induló vállalkozásnál aligha garantálható. Másrészt ki lát a mai időkben hét évre előre? Most válság van. Később meg választások lesznek, azután talán bevezetik az eurót, közben pedig folyton-folyvást változnak a feltételek.

Becslések szerint jelenleg 100-150 cég él a fejlesztési adókedvezmény lehetőségével. Alig öt százalékuk tartozik a kis- és középvállalkozások (KKV) körébe. Az adókedvezmény igénybevételének feltételrendszere a nagyvállalatoknak, közülük is elsősorban a multiknak kedvez. Bár számukra egyéni megállapodás keretében további kedvezmény is adható. A fejlesztési adókedvezmény igénybevételének minimális beruházási összege egy-hárommilliárd forint régiótól függően.

Ugyanakkor Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője szerint hasznos, hogy a kedvezményeket ilyen szigorú feltételekhez kötik. Sokkal nyugodtabban telnének a napjaim, ha minden állami támogatást ilyen felelősen ítélnének oda. A kormányoktól függetlenül nyolc éve létező fejlesztési adókedvezmény intézménye az adószakértő szerint elérte célját.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium tevékenységének számos eleme jár munkahelyteremtő hatással - például az exporttámogatási és kereskedelemfejlesztési programok - ám ezek eredményei nem számszerűsíthetők - tájékoztatta a lapot az NFGM

A kormányzati munkahelyteremtő programokat a Szociális és Munkaügyi Minisztérium fogja össze. Tájékoztatásuk szerint a kormány foglalkoztatáspolitikájában prioritást élvez a világgazdasági munkaerőpiacra gyakorolt káros hatásainak minimalizálása. Ennek érdekében számos intézkedést dolgoztak ki. A napokban indultak útjára a munkahelymegőrző programok összesen 16,7 milliárd forint értékben.

Munkáltatók és álláskeresők többek között munkaerő-piaci szolgáltatásra, képzésre, bérköltség-támogatásra, munkába járással összefüggő költségekre, csökkentett munkaidőben való foglalkoztatásra, illetve más munkáltatónál való foglalkoztatásra kérhetnek támogatást. A csoportos létszámleépítés megelőzésére 700 milliót szán az SZMM. A minisztérium reményei szerint ebből 1700-2000 munkahely őrizhető meg. Új munkahelyteremtését célzó pályázatokra - például a távmunka alkalmazásának ösztönzése - 2,25 milliárd forintot költenek az idén.

Szociális és Munkaügyi Minisztérium Ernst & Young Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium beruházás adókedvezmény
Kapcsolódó cikkek