Magyar gazdaság

Változások sora az idei év elejétől - itt mindent megtudhat

Az idén – 2009. január elsejétől – drámai szabályozói, adózási változások nem történtek, bár természetesen módosulások sok területen voltak. Ezek sorában is fontosak az adózási egyszerűsítések, amelyek célja a vállalkozások, illetve a magánszemélyek idejének, energiájának megtakarítása. Lényegesek továbbá a szigorítások is, amelyek a szürke- és a feketegazdaság elleni harc részei. Díj-, tarifa- és áremelések is szép számmal voltak.

bérek. Havi 71 500 forint lett a kötelező legkisebb munkabér, a minimálbér. Ez 3,6 százalékos, 2500 forintos emelést jelent 2008-hoz képest. A szakmunkások bérminimumrendszere megváltozott. Ettől a hónaptól kezdve már nem differenciálnak a gyakorlati idő alapján. Mindenki egyforma összeget kap, havonta 87 000 forintot, egészen júliusig, amikor is az összeg 87 500 forintra emelkedik. Tavaly a szakmunkás-bérminimum legkisebb összege 82 800, a legmagasabb pedig 86 300 forint volt. A 2009-es ágazati és helyi bértárgyalásokhoz az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és szakszervezeti oldala 3–5 százalékos bérajánlást tett a megállapodásban, ehhez igazodó béremelések várhatók. A bértárgyalások kiindulási alapját ez adja.

Bérkiegészítés. A közszférában dolgozók munkabérét befagyasztják az idén, emellett a 13. havi illetményüket sem fizetik ki. Utóbbi elvonást a havi bruttó 180 ezer forintot vagy annál kevesebbet keresők nem érzik meg, ők 12 hónapra lebontva megkapják az elmaradt összeget. A havi bruttó 180 ezer forint felett keresők fix összegű kompenzációban részesülnek, havi bruttó 15 ezer forint értékben.

Energiaárak. Január 1-jétől az MVM Trade Zrt.-nek a korábbi határozatban rögzítetthez képest 7,6 százalékkal alacsonyabb induló átlagáron kell adnia a villamos energiát azoknak a területi áramszolgáltatóknak, amelyek egyetemes szolgáltatásra jogosultakat látnak el, azaz a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közintézményeket. Utóbbiak szintén az év elejétől jogosultak ismét az egyetemes áram- és gázszolgáltatás védelmére. Ugyanakkor átlagosan 7 százalékkal megnő a villamos energia árát meghatározó másik összetevő, a rendszerhasználati díj, tehát a törvény által védett körben áfával és átlagosan összességében 2,88 százalékkal drágul az áram. Gázáremelés viszont nem lesz. Az országba érkező importgáz ára ugyanakkor a mostani, ezer köbméterenként 534 dollárról 485 dollár körülire esik, s hasonló áron veszi a nagykereskedő a belföldön termelt gázt is. Mintegy öt százalékkal lehet olcsóbb a távhő Budapesten.

Gyógyszerárak. Januártól 353 gyógyszer ára átlagosan 3,76 százalékkal csökken.

Díjak, tarifák. Január elsejétől átlagosan 2,9 százalékkal kell többet fizetnie a lakosságnak az áramért. Ez egy átlagos háztartás számára havi 180 forint pluszkiadás. A gáz ára nem változott.

A Magyar Posta növelte tarifáit, a legfontosabb szolgáltatások 4–7 százalékkal drágultak, ez általában 5–10 forintos áremelkedést jelent. Üdítő kivételként a belföldi gyorspostai szolgáltatás díja 15 százalékkal csökkent.

A fővárosban a BKV szolgáltatásaiért átlagosan 8,8 százalékkal kell többet fizetni, viszont a városhatáron belül a BKV-jegyek érvényesek a Volán és a MÁV járataira is.

Budapesten a szemétszállítás 14, a csatornadíj közel 10, a vízdíj 8,4 százalékkal drágult.

E-árverés. A január elsejétől változó bírósági végrehajtási szabályozás lényeges eleme az elektronikus árverés. Ingóságok esetében akkor kerül rá sor, ha a lefoglalt ingóság legalább 100 ezer forint becsértékű, őrzése biztosított, s a végrehajtást kérő kifejezetten elektronikus árverés tartását indítványozza. Ingatlanárveréseknél viszont a törvény szerint mindig lehetőséget kell adni az elektronikus útra. Az elektronikus árverési rendszert a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara működteti, a felhasználók azt a kamara honlapján érhetik el (www.mbvk.hu). A rendszer az árverezők, az árverési hirdetmények és a hozzájuk tartozó elektronikus licitnaplók nyilvántartásából áll. Az árverezők adatbázisa nem nyilvános. Az elektronikus árverési hirdetmények a meghirdetett aukciók adatait tartalmazzák. A licitnaplók a vételi ajánlatokat rögzítik. A jogszabály és a rendszer garantálja az ajánlattevők anonimitását, s kiszűri azokat, akiknek nincs vételi szándékuk. Az elektronikus licitre ugyanis csak az kap „belépőt” és esélyt, aki befizeti az árverési előleget. Az elektronikus árverés szabályait azokban az eljárásokban kell majd alkalmazni, amelyekben az adós ingóságát vagy ingatlanát 2009. január elseje után foglalták le.

TEÁOR. A vállalkozásoknak már semmi tennivalójuk a cégbíróságok felé, azok márciusig törlik a kódokat a cégjegyzékből. De az adóhatósággal, illetve a Központi Statisztikai Hivatallal szemben továbbra is fennáll a gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók TEÁOR-módosítási kötelezettsége. Ennek – költség- és illetékmentesen – a 2009-ben teljesítendő adóbevallással egyidejűleg az adóhivatal által biztosított elektronikus nyomtatványon kell eleget tenniük. Változik a mérlegbenyújtás rendje: májustól a mérlegeket csak elektronikus úton, a kormányzati portálon át kell a Cégszolgálatnak megküldeni.

Behajtási stop. Életbe léptek Budapesten az új teherforgalmi stratégia első intézkedései. A város teljes területe teherforgalmi korlátozás alá esik. A belső kerületekbe csak a 3,5, illetve a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik hajthatnak be, de ezekben az övezetekben is vannak nyitott időszakok, 5-től 7, illetve 18-tól 22 óráig. Az átmenő teherforgalomnak az M0-s körgyűrűt kell használnia. Az M0-s autóút 10-es és 11-es út közötti része azonban még nem épült meg. Ezért az áthaladó nehéz gépjárművek az említett útszakasz elkészültéig kijelölt útvonalat vehetnek igénybe.

Közjegyzők. Ha valamely vitás ügyben pert fontolgatunk, közjegyzői segítséget kérhetünk bizonyos tények előzetes rögzítéséhez, amelyek fontos szerepet játszhatnak a bíróság előtt. A közjegyzők ugyanis január elsejétől előzetes bizonyítást végezhetnek, ennek során helyszíni szemlét tarthatnak, tanúkat hallgathatnak meg, és ha szükséges, igazságügyi szakértőt is kirendelhetnek. A közjegyzői közreműködésnek köszönhetően a rögzített adatok birtokában eldönthető, szükséges-e bírósághoz fordulni, avagy anélkül is elsimítható az ügy. Az utóbbi kész nyereség. Ha azonban a per elkerülhetetlen, akkor az – a felvett bizonyítékokkal – a szokásosnál gyorsabban befejeződhet. Az előzetes bizonyításnak elsősorban azokban az ügyekben lehet nagy jelentősége, amikor a bizonyítékok utóbb már nem vagy csak nagy nehézséggel szerezhetők be. Mindezeket a közjegyző tanúsítványba foglalja, amellyel a sérelmet szenvedett fél, üzleti partner a kívánatos, a bíróság által elfogadható bizonyítékok birtokába jut. A jogintézmény akkor igazán hatékony, ha kellő időben, gyorsan rögzíthető a bizonyítási tényállás. Ezért – az üzleti életben legalábbis – fel kell készülni az amúgy nemegyszer váratlan előzetes bizonyításra. Ennek egyik módja lehet, hogy a felek már a szerződéskötéskor rendelkeznek például hibás teljesítés, vállalkozói csúszás, mulasztás esetére a jogintézmény igénybevételéről.

Zöldkártya. Január elsejétől csak zöldkártyával, azaz energiatanúsítványnyal értékesíthetők az új házak, lakások. Ez a – tíz évig érvényes – dokumentum igazolja, hogy az ingatlan mennyire gazdaságosan bánik az energiával, legyen szó fűtésről, világításról vagy a meleg víz előállításáról. A régebben épült lakások értékesítésekor vagy bérbeadásakor is el kell végeztetni a tanúsítást, ám a rendelet ebben az esetben némi türelmi időt engedélyez: a tulajdonosok ezt 2011 végéig önkéntesen tehetik, csak azután lesz kötelező. A mérések alapján tíz minőségi osztályba sorolják az adott házat, épületet. Az A+ jelenti a fokozottan takarékos kategóriát: az idetartozó épület az alapkövetelményként meghatározott energiának mindössze 55 százalékát fogyasztja el. A C osztály jelzi az átlagos értéket. Az I. fokozat tükrözi a legrosszabb minősítést, egy ilyen épület a referenciaérték három és félszeresét, illetve annál is több energiát használ el. Az idén már a szén után is meg kell fizetni az energiaadót, lejárt ugyanis az unió átmeneti moratóriuma. A lakossági felhasználást nem érinti az adófizetés, így ez a teher nem befolyásolja a tüzelőanyag lakossági árát. A fizetendő energiaadó mértéke – egységesen, szénfajtától függetlenül – ezer kilogrammonként 2040 forint. Bizonyos felhasználások esetén (például erőmű üzemeltetésénél) az energiaadót vissza lehet igényelni a vámhatóságtól.

Adózás – egyszerűsítések és szigorítások

I. Vállalkozások

Egyszerűsítések

- a 35 százalékos osztalékadósáv megszűnik

- egyszerűsített beszámoló lehetősége bt.-k és kkt.-k számára

- a jelenlegi ötről kettőre csökken a járulékalapok száma

- az éves bevallások határideje február 15-ről február 25-re változik

- nem kell nullás bevallást benyújtani arról az időszakról, amelyben az adózónak elszámolási kötelezettsége nem keletkezett

- az átalányadózás választásának értékhatára 8 millióról 15 millió forintra nő, kereskedők esetében 40 millióról 100 millióra

- az adóigazolások kiadásakor az adószámla egyenlegét nettósítva határozza meg az APEH

Szigorítások

- 1600 cm3 alatt havi 7 ezer, e felett 15 ezer forintos cégautóadó

- kötelező a napi készpénz-záróállomány meghatározása, amelynek havi átlaga maximum az előző év összes bevételének 1,2 százaléka vagy 500 ezer forint lehet

- 900 ezer forint feletti vásárlásoknál kötelező az áfás számla adása

- 250 ezer forintos készpénzfizetési limit, e felett 20 százalékos mulasztási bírságot szabhat ki az APEH

- számla kibocsátásának elmulasztása, be nem jelentett foglalkoztatás esetén félmillió forintos bírság az eladó felettesére is

- igazolatlan eredetű áru forgalmazásakor az áru értékének 40 százaléka lehet a bírság

- ha az adótartozás a bevételek eltitkolására, a mérleg meghamisítására vezethető vissza, az adóbírság maximuma 50 helyett 75 százalék lesz

- közbeszerzéseknél a vállalkozások közötti, 200 ezer forint feletti kifizetésekre nullás adóigazolás bemutatása mellett kerülhet sor

Egyebek

- a cég adómentesen juthat a külföldön lévő – offshore – cégétől kapott és az abból kivont tőke 75 százalékához, ha e bevétel felét legkésőbb 2009. június 30-ig, de legalább kétéves időtartamra magyar állampapírokba fekteti

- adóköteles lesz az országgyűlési és önkormányzati képviselők és a polgármesterek költségtérítése (15 százalékos szja)

- a rendezett munkaügyi kapcsolatok meghatározása a társasági adóban

– jogszerű munkaszerződések

– nem érheti sérelem a szakszervezet, az üzemi tanács s ezek képviselőinek jogait

– kötelezőek az európai üzemi tanácsokra a konzultációk

II. Magánszemélyek

Egyszerűsítések, könnyítések

- 20 millió forintig illetékmentes az örökség az elsőfokú örökösök részére

- egyszerűsített adóbevallás az APEH közreműködésével

- pótlékmentes részletfizetés lehetősége maximum százezer forintos adótartózás esetén

Szigorítások

- amennyiben az ingatlan ellenértéke nem éri el a forgalmi érték felét, a különbözet után ajándékozási illetéket kell fizetni

- csak a tulajdonos és hozzátartozója mentesül az idegenforgalmi alól, az üdülő bérlője nem

Adókedvezmények

- évi 3,4 millió forint bevételig egységesen 30 százalékos, maximum évi 100 ezer forintnyi adókedvezmény vehető igénybe

- új, „háztartási” adókedvezmény lakással kapcsolatos szolgáltatások, gyermekfelügyelet és a háztartási gépek javítása után

- megszűnik a béren kívüli adómentes juttatások évi 400 ezer forintos korlátozása, de új limitek:

– a kultúrajegy csak az éves minimálbérig lesz adómentes

– az iskolarendszerű képzés költségéből a minimálbér két és félszerese adható adómentesen

Egyszerűsítések

- a 35 százalékos osztalékadósáv megszűnik

- egyszerűsített beszámoló lehetősége bt.-k és kkt.-k számára

- a jelenlegi ötről kettőre csökken a járulékalapok száma

- az éves bevallások határideje február 15-ről február 25-re változik

- nem kell nullás bevallást benyújtani arról az időszakról, amelyben az adózónak elszámolási kötelezettsége nem keletkezett

- az átalányadózás választásának értékhatára 8 millióról 15 millió forintra nő, kereskedők esetében 40 millióról 100 millióra

- az adóigazolások kiadásakor az adószámla egyenlegét nettósítva határozza meg az APEH

Szigorítások

- 1600 cm3 alatt havi 7 ezer, e felett 15 ezer forintos cégautóadó

- kötelező a napi készpénz-záróállomány meghatározása, amelynek havi átlaga maximum az előző év összes bevételének 1,2 százaléka vagy 500 ezer forint lehet

- 900 ezer forint feletti vásárlásoknál kötelező az áfás számla adása

- 250 ezer forintos készpénzfizetési limit, e felett 20 százalékos mulasztási bírságot szabhat ki az APEH

- számla kibocsátásának elmulasztása, be nem jelentett foglalkoztatás esetén félmillió forintos bírság az eladó felettesére is

- igazolatlan eredetű áru forgalmazásakor az áru értékének 40 százaléka lehet a bírság

- ha az adótartozás a bevételek eltitkolására, a mérleg meghamisítására vezethető vissza, az adóbírság maximuma 50 helyett 75 százalék lesz

- közbeszerzéseknél a vállalkozások közötti, 200 ezer forint feletti kifizetésekre nullás adóigazolás bemutatása mellett kerülhet sor

Egyebek

- a cég adómentesen juthat a külföldön lévő – offshore – cégétől kapott osztalék és az abból kivont tőke 75 százalékához, ha e bevétel felét legkésőbb 2009. június 30-ig, de legalább kétéves időtartamra magyar állampapírokba fekteti

- adóköteles lesz az országgyűlési és önkormányzati képviselők és a polgármesterek költségtérítése (15 százalékos szja)

- a rendezett munkaügyi kapcsolatok meghatározása a társasági adóban

– jogszerű munkaszerződések

– nem érheti sérelem a szakszervezet, az üzemi tanács s ezek képviselőinek jogait

– kötelezőek az európai üzemi tanácsokra a konzultációk

II. Magánszemélyek

Egyszerűsítések, könnyítések

- 20 millió forintig illetékmentes az örökség az elsőfokú örökösök részére

- egyszerűsített adóbevallás az APEH közreműködésével

- pótlékmentes részletfizetés lehetősége maximum százezer forintos adótartózás esetén

Szigorítások

- amennyiben az ingatlan ellenértéke nem éri el a forgalmi érték felét, a különbözet után ajándékozási illetéket kell fizetni

- csak a tulajdonos és hozzátartozója mentesül az idegenforgalmi adó alól, az üdülő bérlője nem

Adókedvezmények

- évi 3,4 millió forint bevételig egységesen 30 százalékos, maximum évi 100 ezer forintnyi adókedvezmény vehető igénybe

- új, „háztartási” adókedvezmény lakással kapcsolatos szolgáltatások, gyermekfelügyelet és a háztartási gépek javítása után

- megszűnik a béren kívüli adómentes juttatások évi 400 ezer forintos korlátozása, de új limitek:

– a kultúrajegy csak az éves minimálbérig lesz adómentes

– az iskolarendszerű képzés költségéből a minimálbér két és félszerese adható adómentesen -->

teáor energiaárak változások szemétszállítás 2009 távfűtés közjegyzők zöldkártya új év bérek díjak gyógyszerárak
Kapcsolódó cikkek