Magyar gazdaság

"A hosszú lábú, szőke gyakornok" a kiszivárogtató? - A kémektől félnek Brüsszelben

Valóban nő a kémkedés veszélye az Európai Bizottság bizalmas belső dokumentumaival kapcsolatban - jelentette ki a testület egyik szóvivője.

Valérie Rampi arra reagált, hogy egy német lap részleteket közölt egy decemberi belső feljegyzésből, amely a nem nyilvános adatok iránti kereslet erősödéséről számol be, többek között az unión kívüli államok titkosszolgálatai, lobbisták és újságírók részéről. „Nem akarunk azonban ujjal mutogatni az újságírókra. Éppenséggel a csinos, hosszú lábú, szőke gyakornok is lehet” felelős egy-egy kiszivárogtatásért – emelte ki a szóvivő az EUobserver.com szerint.

„A kémkedés veszélye napról napra nő. (…) A munkát titkosszolgálati tisztek vagy a titkosszolgálatokkal közvetlen kapcsolatban álló személyek végzik, akik számos különféle módon álcázzák magukat” – olvasható a decemberi feljegyzésben, amelyből a Frankfurter Allgemeine Zeitung közölt részleteket.

Az Európai Bizottság leginkább érzékeny belső feljegyzései alighanem a külkereskedelmi és a versenyjogi döntések előkészítő anyagai. Egy-egy vállalat ugyanis rengeteget kereshet azon, ha már előre tudja, hol és mikor lesz a következő rajtaütésszerű kartellvizsgálat, vagy hogy mikor és mennyivel emelik meg bizonyos termékek vámtarifáját.

Tavaly szeptemberben nagy visszhangot váltott ki, amikor a brit Sunday Times újságírói kínai üzletembereknek adták ki magukat, s állítólag ajánlatot kaptak egy bizottsági alkalmazottól, hogy bizonyos összeg megfizetése fejében előzetes megismerhetnek egyes vámügyi döntéseket.

Az újságírók megemlítése Rampi mostani nyilatkozatában persze azzal a veszéllyel járhat Brüsszel számára, hogy felélednek a vádak, amelyek szerint a Bizottság nem tartja tiszteletben a sajtószabadságot. (Ezek a vádak azt követően kaptak szárnyra, hogy 2002-ben állítólag bizottsági alkalmazottak adtak tippeket a belga rendőrségnek, hogy tartson házkutatást és foglaljon le iratokat Hans-Martin Tillack német újságíró lakásán, akit megvesztegetéssel gyanúsítottak).

Vélhetően éppen ezért szögezte le azonnal Rampi, hogy főnöke, Siim Kallas csalásellenes biztos „a lehető legnagyobb tisztelettel viszonyul az újságíráshoz, a sajtószabadsághoz és a források védelmének szükségességéhez”.

 

kémek Európai Bizottság Brüsszel
Kapcsolódó cikkek