Magyar gazdaság

IMF: nem fenyeget fizetésképtelenség Kelet-Európában

Nem áll fenn a fizetésképtelenség veszélye a globális pénzügyi válság által leginkább sújtott kelet-közép-európai országokban - jelentette ki Marek Belka, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai osztályának új vezetője hétfőn.

A szakértő nemmel felelt arra a kérdésre a washingtoni Georgetown Egyetemen: lát-e lehetőséget arra, hogy valamelyik ország a térségben fizetésképtelenné váljon. A fizetésképtelenség az utolsó fázis - mondta, s kifejtette: még a nehéz költségvetési helyzetbe került országok esetében sincs veszélye annak, hogy nem tudják teljesíteni visszafizetéseiket.

A kelet-európai országok valutái az utóbbi időben erősen gyengültek az euróval szemben, miközben fokozódott a félelem, hogy a pénzügyi válság kiterjed és elmélyül, egy olyan méretű krízist okozva, amely az 1990-es évek végén az ázsiai államokat sújtotta.

Az utóbbi hónapokban IMF-hitelért folyamodó Magyarország és Lettország egyaránt az tagja, de egyik országban sem az euró a fizetőeszköz.

Marek Belka - aki 2004-2005-ben lengyel miniszterelnök volt - kifejtette: az EU-nak meg kell erősítenie saját költségvetését, hogy támogatni tudja a bizonytalan helyzetű tagországokat, az euróövezeten kívül is. "Ennek kell az első védelmi vonalnak lenni" - szögezte le, s hozzátette, hogy az Európai Központi Banknak ezenkívül devizacsere-lehetőséget (swap line) kellene biztosítania az euróövezethez csatlakozni szándékozó államok számára.

Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa ugyancsak hétfőn Madridban kijelentette: szükségessé válhat, hogy az EU újabb kelet-közép-európai országokra terjessze ki a pénzügyi segítségnyújtást. Elemzők szerint Litvánia és Románia lehet a következő két ország, amelyiknek szüksége lesz az EU és az IMF támogatására.

fizetésképtelenség IMF Marek Belka kelet-európai válság
Kapcsolódó cikkek