Magyar gazdaság

Mától napi standolás: ellehetetlenítés vagy a szabálytalanságok vége?

Egy felmérés szerint 100, alkoholt mérő üzletből 77 szabálytalankodik, többek között ennek akarja elejét venni a törvényhozás a napi standolás bevezetésével. A ma hatályba lépő új szabályozás a vendéglátósok szerint ellehetetleníti őket, a VPOP szerint viszont végre ellenőrzött, tiszta italok kerülnek a poharakba - idézi a Független Hírügynökséget az Index.

Vasárnaptól kötelező a napi standolás az alkoholt is árusító helyeken. A Pénzügyminisztérium szerint erre azért volt szükség, hogy elejét vegyék az adózást elkerülő, illegális úton előállított jövedéki termékek előállításának. A vendéglátósok szerint a törvény elvárásait nem lehet teljesíteni.

A napi standolás egyébként csak az alkoholokra vonatkozik és nem termék fajtánként, hanem összességében kell jegyezni a napi beszerzést és eladást, a napi nyitó- és zárókészletet. Ellenőrizhetővé és tisztává szeretnék tenni az alkoholokat árusító piacot, ez a napi standolás bevezetésének a célja, nem pedig a vállalkozások ellehetetlenítése, mondta korábban Nagy János országos vámparancsnok.

Egy közelmúltban készült felmérés szerint, az ellenőrök ugyanis 100 üzletből 77-ben valamilyen szabálytalanságot találtak. Leggyakrabban az volt a gond, hogy az italok nem az eredeti palackjukban voltak, a vendéglátósok pedig nem tudtak elszámolni egyes áruk eredetével. A vizsgálatok ugyan elsősorban az olcsóbb kategóriájú helyeket érintették, ám az előírások mindenkire vonatkoznak.

A parancsnok leszögezte, hogy az alkohol magasan adóztatott termék, amelynek a gyártásától egészen a végfelhasználásáig fennáll a visszaélés esélye. Az a korrekt eljárás, ha ennek a láncolatnak valamennyi eleme viseli az ellenőrzéssel járó esetleges költségeket. A cél többek között az, hogy olyan italok kerüljenek a poharakba, amelyek nem tartalmaznak káros anyagot.

szabálytalankodás napi standolás alkoholok VPOP Nagy János
Kapcsolódó cikkek