Magyar gazdaság

Módosították az előrejelzést: a vártál több elbocsátás Ázsiában is

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) az alig néhány hete kiadott ázsiai munkanélküliségi előrejelzésének felülvizsgálatára kényszerült, a gyors egymásutánban érkező, negatív növekedési adatok miatt.

Az eredeti prognózis szerint a kontinensen az állástalanok számának, a tavalyi 93,5 millió után idén el kellett volna érnie a 113,1 milliót, ehelyett azonban legalább 23 millió fős növekménnyel kell számolni. A kontinens egészének munkanélküliségi rátája ezzel 5,9 százalékra fog emelkedni. Az irányzatban nyilván szerepe van annak, hogy a növekedés érezhetően lassul, az Ázsiai Fejlesztési Bank szerint a térségben a gazdaság – a korábban várt 6,9 százalék helyett – csak 5,8 százalékkal bővül az idén.

Ázsiában – az ILO becslése szerint – eléri az 1,1 milliárd főt a törékeny egzisztenciák száma, ők azok, akik kénytelenek saját foglalkoztatásukról gondoskodni, vagy kisegítő családtagként dolgoznak, mindenféle biztosítás és szociális ellátás nélkül. Számukra sürgeti a szervezet a munkanélküliségi biztosítás kiterjesztését, vagy ahol még nincs ott a bevezetését, amire a mostan válság alapos okot ad.

A jelentés szerint Vietnamban néhány héttel ezelőtt indult egy biztosítási séma a munkanélküliek ellátására, Malajziában most készül egy tanulmány az elbocsátottak ellátásának megszervezéséről, Indiában kölcsönös, önsegélyező alapon szeretne ellátási formát létrehozatni a kormány. Kínának azt ajánlja a jelentés, hogy a – mostanság amúgy is gyér hozamokkal járó – külföldi befektetései helyett otthoni programokra fordítsa a pénzt, mert például a humán erőforrások fejlesztése sokkal nagyobb eredményekkel járna.

Bár a térség országainak többségében indítottak valamilyen gazdaságélénkítő programot, a munkaügyi szervezet attól tart, hogy a foglalkoztatásban ez nem fog jelentkezni. Az ILO ezért a tervek összehangolására szólítja fel térség kormányait, oly módon, hogy a célok mindenütt a munkahely- és jövedelemteremtés irányába mutassanak.

felülvizsgál munkanélküliség ILO ázsia adat előrejelzés
Kapcsolódó cikkek