Magyar gazdaság

Új regionális szolgáltatók települnének be

Habár jelentősen lelassultak a külföldi működőtőke-befektetések a világban és így Magyarországon is, azért akad olyan terület, ahol továbbra is zajlanak konkrét invesztíciókról tárgyalások, illetve akadnak olyan befektetők, akik már meg is hozták a döntést.

Ami a területet illeti – ilyen a regionális szolgáltató központoké. Jelentős – 30–70 százalékos – költségmegtakarítást ér el egy-egy, gyakran az egész világot behálózó cégcsoport, ha különféle tevékenységét koncentráltan végzi. Az ilyen centrumok létesítésében Magyarország továbbra is vonzónak számít, erre utal az is, hogy a válságot megelőző időszakhoz képest sem csökkent az érdeklődés. Mint a Világgazdaság megtudta, jelenleg pénzügyi szolgáltató, informatikai és általános, többrétű üzleti háttérszolgáltató központ Magyarországra településéről folytat – eltérő stádiumba jutott – tárgyalásokat az ITD Hungary Zrt.

A legkisebb 400-500, a legnagyobb több mint 1000 új, kvalifikált munkahelyet teremtene Budapesten és/vagy vidéken. Eddig mintegy ötven ilyen központ telepedett meg, olyan multiké, mint az EDS, az ExxonMobil, az IBM, a Sykes, a Morgan Stanley, a Diageo, az Avis Europe és a Cemex. És van példa konkrét – termelőberuházást célzó – döntésre is: az Infineon Technologies 17 millió eurós befektetéssel bővíti félvezetőgyártó tevékenységét Cegléden, s 2012-ig 250 új munkahelyet teremt. Már a válság utánra gondolva és a befektetésösztönzés szempontjait is szem előtt tartva közben elkezdődött egy gépjárműipari stratégia kidolgozása. A munka a piaci szereplők bevonásával zajlik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

regionális Magyarország szolgáltató ITD települ
Kapcsolódó cikkek