A szakszervezet közleménye szerint a tervezett változtatások jelentős jövedelemátcsoportosítást jelentenek a munkavállalóktól a tőke irányába, anélkül, hogy a munkavállalói terhek növekedéséért cserébe legalább a válságból való kilábalás reményét kínálná a kormány.

A döntésben változatlanul keverednek a rövid és a hosszú távú elemek - állapítja meg a LIGA. A rövidtávú válságkezelést nem szolgálja sem az áfa felemelése, sem a természetbeni juttatások tervezett megadóztatása, ezek kizárólag a munkavállalók jövedelmi helyzetét rontják.

A szakszervezet alapvető tévedésnek tartja a járulékok csökkentését. Korábban a kormány is azt vallotta, hogy egy ilyen példa nélkül álló világgazdasági recesszióban a járulékcsökkentéstől nem lehet a munkahelyek számának növekedését várni - emlékeztet. Ráadásul, nem vet számot az elfogadott kormányzati javaslat azzal sem, hogy a kiesett járulékbevételek óhatatlanul azzal járnak, hogy kevesebb pénz jut nyugdíjra, egészségügyre és munkanélküli ellátásra, illetve munkahelyteremtésre.

A LIGA Szakszervezetek már korábban is jelezte: teljesen elhibázottnak tartja a 13. havi nyugdíjak rendszerének olyan megváltoztatását, amelynek értelmében a jövő évtől nyugdíjba menők már teljes mértékben elesnek ettől a juttatástól. Ez egy olyan mértékű igazságtalanságot visz a nyugdíjrendszerbe, ami előrevetíti a későbbi politikai korrekció árnyékát - hangsúlyozza a közlemény.

A LIGA Szakszervezetek szerint a tervezett nyugdíjindexálási változtatás rövidtávon nem jelent megtakarítást, a nyugdíjkorhatárral kapcsolatos elképzeléseket pedig azért tartja teljesen elhibázottnak, mivel meggyőződése szerint a nyugdíjrendszer megérett egy átfogó rendszerszerű változtatásra. Ez azonban csak nagy konszenzussal lehetséges - mutatnak rá.

A szakszervezet azzal sem ért egyet, hogy a kormány megpróbál áterőltetni a parlamenten olyan törvénymódosításokat, amelyek a jövő évtől lépnének hatályba; a jelenlegi helyzetben ugyanis nem lehet előre látni, hogy ezek milyen következményekkel járnak.

A Liga felszólítja a kormányt, hogy ne az aktuális lobbiérdekeket figyelembe vevő szavazatvadászó javaslatokat tegyen, hanem álljon végre elő egy olyan programmal, ami mind az állampolgárok, mind a nemzetközi közösség számára meggyőzően kivezeti az országot a válságból - tartalmazza a közlemény.