Magyar gazdaság

Ami tény: semmi sem biztos

Félinformációk, dezinformációk s kevés tény – csupán ennyi biztos az új kormányfőről színfalak előtt, de leginkább mögött folyó tárgyalásokról. A parlamenti pártok feszített tempóban tárgyaltak tegnap is – egymás között és egymással, ez utóbbit a szélesebb közvélemény számára legelképzelhetetlenebb felállásban is. Erre példa, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője informálisan megkereste Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezetőt, kérve: ne tegyenek keresztbe Surányi György esetleges miniszterelnöki jelölésének. Lendvait kikosarazta Navracsics. Az MDF-fel is tárgyalt tegnap az MSZP – Dávid Ibolya pártelnök utóbb jelezte: program mellé tudnak állni, de minisztert nem adnának (utalva erre Bokros Lajosra). Egyébként az SZDSZ is csak külső támogatásban gondolkodik, koalícióban nem.

Nem tartott sokáig a tegnap késő délutáni MSZP–SZDSZ egyeztetés sem: a Gyurcsány Ferenc, illetve Fodor Gábor által vezetett küldöttségek úgy távoztak, hogy nem szóltak a sajtóhoz. Lapunk értesülései szerint – a napközben felröppentett hírekkel ellentétben – nem született megállapodás a jelölt személyéről, ám abban igen, hogy folytatják egymás győzködését. Kérdés, menynyire bírják idegekkel a közelgő csütörtöki határidő fényében.

Továbbra is Surányi György lehet a befutó, ám esélyeit rontotta, hogy „partizánakciót” hajtott végre, amikor anélkül kereste fel Orbán Viktor Fidesz-elnököt, hogy előtte ezt jelezte volna a szocialisták felé. Egyes szocialista források szerint ezt nagyon zokon vette a párt. A lapzártánkkor még tartott elnökségi ülésen vélhetően ez is parázs vitát váltott ki. Orbán bejelentette, hogy egyetlenegy jelöltet sem támogat a kormányfői posztra, mivel előre hozott választásokat akar a Fidesz.

A másik potenciális jelölt, Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora elvben akár elfogadható is lehetne az SZDSZ számára (legalábbis hírek szerint Fodor fontolóra vette a javaslatot), de a hírek szerint Mészárosnak nem nagyon akaródzik kormányfőire cserélni rektori székét.

Bokros Lajost egyértelműen elvetik a szocialisták, s nem szeretnék a Horn-kormány másik pénzügyminiszterét, Békesi Lászlót sem a poszton. Ugyanakkor e két jelöltbe az SZDSZ akár bele is menne. Úgy tudjuk ugyanis, hogy az egyik fő szempontjuk mára már az, hogy a pénzpiacoknak jól csengő, bizalmat keltő személy legyen a Gyurcsányt felváltó miniszterelnök.

Az idő azonban szorít, sokáig már nem tudnak alkudozni: csütörtökig adott az SZDSZ határidőt a megegyezésre. Ha nem sikerül, akkor a Fideszhez pártolva kezdeményezi, hogy a parlament oszlassa fel önmagát. A Fidesz egyébként azt szeretné, ha az európai parlamenti (EP) választásokkal egyidejűleg megejthető lenne az előre hozott parlamenti választás is. Ám ez nem látszik kivitelezhetőnek.

Az EP-választásokat június 4–7. között kell megtartani. Mivel nálunk vasárnap a választások napja, így június 7-e a „befutó”. A köztársasági elnöknek a választás napját legalább 72 nappal korábban kell bejelentenie. Ezért a csütörtöknek közjogilag annyi a jelentősége, hogy a köztársasági elnök ekkor tűzi ki az EP-választás napját.

Sólyom László azonban – ha eredménytelen lenne az MSZP és az SZDSZ tárgyalása – az erre a napra „időzítendő” előre hozott parlamenti választást nem jelentheti be egyúttal. Hiszen ahhoz előbb fel kell oszlatni a parlamentet, amelyre aznap, még az elnöki bejelentést megelőzően nyilvánvalóan nem lesz mód. Rendkívüli ülésnapot ugyanis négyötödös szavazati aránnyal lehet csak összehívni. KK–NVZs

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek