Magyar gazdaság

Angela Merkel vezette az ellenállást Gyurcsánnyal szemben

A The Times címlapján foglalkozik az Európai Unió vasárnapi csúcsértekezletével, és a beszámolójában nagy terjedelmet szentel Gyurcsány Ferenc segélykérő javaslatainak. A lap úgy látja, a nyugati EU-államok a keleti régió költségére turbózzák fel saját nagyiparukat és biztosítanak munkahelyeket saját állampolgáraiknak.

A The Times úgy értékeli, ez lett volna az az alkalom, amikor egész Európa egy irányba húzhatott volna, hogy újjáépítse a világ pénzügyi rendszerét. Ehelyett az európai vezetők csúcsértekezletét gyanakvás és az önérdekek képviselete jellemezte – írja a Népszabadság.

A legmagasabb példányszámú brit minőségi napilap, a Daily Telegraph egy hatoldalas levélről számol be, melyet Gyurcsány Ferenc intézett hivatali kollégáihoz. Ebben borús előrejelzést ad arra az esetre, ha az a legszegényebb, keleti országokra hárítja a legsúlyosabb terheit.

A magyar kormányfő azzal fenyegetett, hogy ha a régióban komoly visszaesés következik be, annak hatását társadalmi elégedetlenségek és több millió munkavállaló formájában az egész EU meg fogja érezni. Mindkét vezető brit lap szerint Angela Merkel német szövetségi kancellár állt a Gyurcsány 180-190 milliárd eurós segélycsomagjával szembeni ellenállás élén, mondván, nagyon sokféle helyzetet tapasztal a keleti országok között, ezért nem javasolja, hogy vitát indítsanak masszív számokról.

Gyurcsány kancellár támogatás segélycsomag Merkel EU Times Telegraph
Kapcsolódó cikkek