Magyar gazdaság

Döntés kérdése az államcsőd - Széthúznak a hazai elemzők

Az államkincstár a pénzügyi helyzet várható javulására alapozva állítja: visszatér a fenntartható pályára az államadósság. Elemzők azonban ezt a vélekedést felelőtlenségnek, illetve vakmerőségnek nevezik.

Van, aki szerint az IMF-csomag meghosszabbítása is elkerülhetetlen. A befektetők egyre nagyobb esélyt adnak a magyar államcsődnek – ez olvasható ki az ötéves magyar CDS-felár alakulásából, amely a napokban elérte a tavaly októberi csúcsot (600 bázispont). Igaz, jelenleg nem feltétlenül a fundamentumok alakítják az árfolyamot, a likviditáshiány szintén jelentős szerepet játszik.

Ugyanakkor továbbra is több szakértő tartja kritikusnak Magyarország finanszírozási helyzetét, annak ellenére, hogy az államkincstár bizakodó állásponton van. Államcsődről nincs és többé ne is legyen szó, hiszen egyfelől a nemzetközi (az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank által biztosított) hitelcsomag megfelelő mennyiségű közép- és hosszú távú forrást biztosít a költségvetés számára.

Másfelől a belföldi piacon rendszeresen és sikeresen megrendezett 3 és 12 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy-aukciók, valamint a lakossági állampapírok folyamatos jegyzései eredményeként a szükséges mennyiségű rövid futamidejű finanszírozás is biztosított – mondta lapunknak Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) vezérigazgató-helyettese. Az igaz, hogy mind a külső, mind a belső piacon nehézzé vált a forrásszerzés, főleg hosszabb időtávra, ez azonban nemcsak Magyarország esetében alakult így, hanem a legtöbb európai államban is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Európai Bizottság Borbély László András IMF államadósság Államadósság Kezelő Központ államcsőd bázispont Világbank elemző ÁKK
Kapcsolódó cikkek