Magyar gazdaság

Elismerte a gazdasági miniszter: Lassú az autóipari mentőakció Nagy-Britanniában

Lord Mandelson és a kormány tegnap került a kritikák kereszttüzébe, miután a Toyota termeléscsökkentést jelentett be két brit gyárában. A gazdasági miniszter elismerte: a kormány a kelleténél lassabban lépett a szektor megsegítése érdekében.

A brit kormány, a pénzügyminisztérium és a Bank of England jelenleg tárgyak az autóvásárlás megsegítéséről, de – ismerte el Lord Mandelson – a folyamat túl lassú. A kormányt tegnap számos kritika érte, miután a Toyota bejelentette: tíz százalékkal csökkenti termelését és alkalmazottainak számát két brit gyárában – írja a The Times.

A Motorépítők és –kereskedők Szövetségének vezetője úgy nyilatkozott: a japán autógyár döntése lassan gyakorlattá válik, a helyzet gyors döntést követel, a kormány azonban mégsem reagál rá.

A szektor amiatt is aggódik, hogy London esetleg arra bíztatja majd autógyárakat, szervezzék meg saját refinanszírozásukat a bankokon keresztül. Mint hogy az autóipari szakma szerint a pénzintézetek nem bizonyultak alkalmasnak a helyzet megoldására, a gyártók közvetlenül szeretnének hitelt kapni az államtól vagy a Bank of Englandtől. Lord Mandelson kijelentette: örülne neki, ha a tárgyalások gyorsabban folynának, de úgy gondolja, a helyzet javul.

Bank of England autóipar hitel gazdasági miniszter brit Mandelson
Kapcsolódó cikkek