Magyar gazdaság

Gyurcsány: "nem utazunk" az európai adófizetők pénzére

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vett és felszólalt az Európai ügyek bizottságának mai parlamenti ülésén, amelynek egyetlen napirendi pontja a március 1-i Európai Tanács ülés értékelése volt.

Eörsi Mátyás, a bizottság szabad demokrata elnöke elmondta: Magyarországnak nem sikerült elérnie, hogy a térség egésze uniós támogatást kapjon, mert Angela Merkel német kancellár megvétózta az erre vonatkozó javaslatot. A politikus szerint az országnak nem érdeke, hogy az EU a térséget egészként kezelje, azonban a régió országainak együttműködését visszavetheti a Gyurcsány-javaslat sikertelensége.

A miniszterelnök a bizottsági ülésen feltette a kérdést: ismerünk-e átfogó nemzetközi vagy európai, illetve összefogott regionális választ a krízis hatásainak kezelésére. Mint mondta, a fő probléma az, hogy a válaszok nemzetiek, míg a válság globális. Úgy vélte, helyes, hogy a G20-országok megpróbálnak globális választ keresni, az unió szintén, de eddig ezeket a szándékokat nem koronázta siker.

Leszögezte: a fő kérdés, hogy a nemzeti lépéseket követően hogyan tudunk átfogó, koordinált, közös nemzetközi válaszokat adni. Magyarország ezzel kapcsolatban három hivatalos javaslatot tett az Európai Uniónak. Eszerint a kormány felkéri a közösséget, tegye világossá, hogy az egységes piachoz fűződő követelmények nem teszik lehetővé, hogy az a segítségnyújtáskor megkülönböztesse az anyabankokat leányaiktól.

A második pont annak végiggondolása, felgyorsítható-e az euró bevezetéséhez vezető út. El kell- e tölteni az ERM II-es árfolyamrendszerben a türelmi időt akkor is, ha egy ország egyébként megfelel a maastrichti kritériumoknak. Harmadik pontként a kormány azt javasolja, az országok támogassák jegybankjaik együttműködését az Európai Központi Bankkal, hogy az eurózónán kívül is megfelelő mennyiségű forrás álljon rendelkezésre.

Emellett Magyarország egyeztetett a régió államaival is és konzultációt kezdett az európai stabilizációs és integrációs programról. A miniszterelnök kijelentette: meg kell üzennünk az uniónak, hogy "nem utazunk" az európai adófizetők pénzére, hanem együttesen, koordináltan, a régió sajátosságainak megfelelően gondolkodunk.

Viszontválaszában a miniszterelnök úgy fogalmazott: kettős szorításban van az ország, egyrészt a világgazdasági válság, másrészt a Nyugattól való lemaradásunk következtében. A miniszterelnök a problémák között említette, hogy 1998-2006 között az ország távol tartotta magát az átfogó reformoktól és az ország versenyképessége nem változott. A parlamenti pártok egymást ígérték túl a szociális területre fordított költségek terén.

Ezt követően – vélte a miniszterelnök – a Fidesz meggátolta a strukturális reformok véghezvitelét, például az egészségügyi rendszer reformja elleni népszavazással, mint ahogy korábban Bokros Lajos által kezdeményezett reformlépésekkel is szembementek. "Önök meggátolják a reformokat, ezzel adósok a mai napig" – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Eörsi Mátyás Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc EU Parlament Angela Merkel válság
Kapcsolódó cikkek