Magyar gazdaság

Heim: Magyarországon az IMF-csomag sem segített

Az IMF-csomag nem volt képes stabilizálni a magyar gazdaságot és pénzügyi szisztémát, Magyarország valóban adósságspirálba került, amit jól jeleznek a magas kamatok – fogalmazott az Ybl Közéleti Klub A magyar gazdaság esélyei a globális válság korában című tanácskozásán Heim Péter, az Aegon Alapkezelő Zrt. elnöke.

Leszögezte: miközben az államháztartás finanszírozásához az Államadósság Kezelő Központnak havi mintegy 170 milliárd forintnyi kötvényt kellene kibocsátani, erre már hónapok óta nem került sor, mivel a magyar állampapírok iránt a magas kamatok ellenére sem mutatkozik kereslet. Ennek ellenére a kamatszint ma magasabb, mint az IMF-csomag előtt, ami jól mutatja, hogy a befektetők nem bíznak a magyar adósság-helyzet fenntarthatóságában.

Rossz hír az is, hogy az államadósság magasabb szinten árazódik újra, ezért ahhoz, hogy az államháztartás ne legyen deficites, 2011-2012-ben már 6 százalékos költségvetési elsődleges többletet kell elérni. Vagyis újabb megszorításokra van szükség – mutatott rá Heim Péter. A szakember leszögezte: jelenleg úgy tűnik, hogy hazánk belátható időn belül nem lesz képes felzárkózni az eurózónához, és elkeserítő az is, hogy Magyarország Közép- és Kelet-Európában a legrosszabb növekedési potenciállal és államadósság-szerkezettel rendelkezik.

Az adósság-problémák gyökere többek között az alacsony foglalkoztatásban keresendő, hiszen Magyarországon egymillió ember „hiányzik” a piacról. Súlyosak a demográfiai gondok is, miközben kedvezmények és juttatások formájában minden területen vagyonokat herdálunk el „állami cukorkák” osztogatására.

Megújításra szorul az oktatási rendszer is, hiszen Magyarországon sok a főiskola és az egyetem, de kevés az igazán jó oktatási intézmény és a szakiskola. Gyengén működnek az állami rendszerek és túlméretezett a szociális szisztéma is – vélekedett Heim Péter.

Heim Péter ybl adósság euró költségvetés IMF-csomag
Kapcsolódó cikkek