Magyar gazdaság

IMF: Aknamezőn a magyar gazdasági kilátások

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) honlapján kedden közzétette a magyar hitelszerződés első felülvizsgálatáról szóló szakértői jelentést, amelyet a pénzintézet igazgatótanácsa múlt héten fogadott el.

Az IMF igazgatótanácsa múlt szerdán fogadta el az első rendes felülvizsgálat eredményét, egyben jóváhagyta a készenléti hitelkeret második, 2,5 milliárd eurós részletének lehívását.

A második részlet lehívásához kapcsolódó feltételek megvalósulásának vizsgálatára az IMF delegációja 2009. február 4-16. között folytatott megbeszéléseket Magyarországon, tárgyaltak mások mellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Veres János pénzügyminiszterrel, Bajnai Gordon gazdasági miniszterrel és Simor András MNB-elnökkel. A szakértői látogatás során módosították a további lehívások gazdaságpolitikai feltételrendszerét, mivel a rosszabbodott gazdasági helyzet miatt új makrogazdasági pálya és az ahhoz igazodó intézkedésrendszer kidolgozása vált szükségessé.

A kedden nyilvánosságra hozott 59 oldalas jelentés egyebek mellett megállapította, hogy Magyarország teljesítette a hitelprogram feltételeit, de a partnerországok gazdasági növekedése, illetve a globális pénzügyi piaci helyzet a vártnál rosszabbul alakul. A nemzetközi környezet romlása, valamint a magyar mérleg jelentős sérülékenysége együtt aláaknázzák az ország gazdasági kilátásait - olvasható a jelentésben.

James Morsink, az IMF magyar missziójának vezetője múlt szerdai washingtoni telefonos sajtókonferenciáján úgy nyilatkozott: arra számítanak, hogy a program keretében végrehajtandó módosított gazdaságpolitika jótékony hatással lesz Magyarország kilátásaira.

A jelentésből kiderül: kiemelt szerepük van a pénzügyi stabilitást szolgáló intézkedéseknek, közöttük annak, hogy biztosítsák a bankok számára a biztonsági háló folytonosságát.

Morsink hangsúlyozta, az IMF, a Világbank és az által nyújtott nagy külső pénzügyi hitelkeret elősegíti annak biztosítását, hogy az ország teljesíteni tudja külső kötelezettségeit, egyben erős üzenet arról, hogy a nemzetközi közösség szerint Magyarország bizonyosan túljut a jelenlegi nehézségeken.

Az IMF tavaly november 6-án hagyta jóvá, hogy Magyarország 10,5 milliárd SDR összegű (12,3 milliárd euró) készenléti hitelkeretet kapjon. A jóváhagyás alapja a pénzügyminiszter és a jegybankelnök által aláírt 2008. november 4-i szándéklevél volt. A első részletét, 4,215 millió SDR-t (mintegy 5 milliárd eurót) 2008. november 6-án hívta le Magyarország.

országjelentés IMF Magyarország
Kapcsolódó cikkek