Magyar gazdaság

Mint Mohács előtt: "14 hónapunk van az összeomlásig"

Egyre több szakértő valószínűsíti, hogy az egész világra kiterjedő, szinkronizált és mély gazdasági válság évekig fog tartani. 2010 vége előtt nem várható a fellendülés az USA-ban, s Európában sem lesz érzékelhető a gazdaság élénkülése 2011 közepéig. Valószínű, hogy hosszú évek mélyrepülése után csak lassú kibontakozásra számíthatunk.

A felszínen hitelválság van. Az elmúlt évtizedekben az USA és számos európai ország mértéktelen hitelek felvételével fedezte egyre bővebb fogyasztását, abban bízva, hogy folyamatos felértékelődése az ingatlanoknak, a befektetéseknek, a vállalatok tőzsdeértékének, a növekvő termelés hasznának egymást erősítő körei fedezik a felvett hitelek visszafizetését és nyereség realizálását. A hitelválság valójában adósválság – írja elemzésében a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, Tóth András.

Magyarország és a magyar háztartások egyaránt nyakig eladósodtak a hitelbőség éveiben. Olcsó(nak hitt) hitelekre alapozódott az elmúlt évek szépülése, bővülése, jóléte. A hitelválság kirobbanása nálunk is rávilágított arra, hogy előre ittunk a medve bőrére. Ugyanakkor Magyarország különleges helyzetben van. Már nem vagyunk távoli és jelentéktelen sziget, esetleges összeomlásunk magával ránthatja az egész régiót, Ausztriát, Olaszországot, az Európai Uniót, sőt …

Nem véletlen, hogy az IMF, a World Bank, sőt még az Egyesült Államok Elnöke is aggódik miattunk.  Elvileg számíthatunk rá, hogy nem engedik el Magyarország kezét a világgazdaság meghatározó nemzetközi intézményei és országai. A kormánynak óriási felelőssége van ennek a helyzetnek a kialakulásban. De felelősség terheli a mai helyzet kialakulásáért az ellenzéket is.

Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy képes legyen visszavonulni a nemzeti védhatárok közé.  Az ország számára alapvető szükség, hogy olyan hosszú távú reformok megvalósításába kezdjen, amelyek megteremtik a feltételeit az állami költségvetés kiadásainak csökkentésére és fenntartható nagy rendszereket hoz létre.

Úgy vagyunk, talán, mint 1526 augusztus 29-e után a magyar urak. Még azt hitték folytathatóak a megszokott kisded hatalmi játékaik birtokaik nagyságának növeléséért. A mindennapi szokásos érdekek hálójában elveszve egymással küzdöttek, a török veszéllyel való riogatást csak kicsinyes magán érdekeik pajzsául felhasználva, azért hogy János vagy Ferdinánd legyen a király. Akkor még 14 évük volt arra, hogy folytassák önsorsrontó, kicsinyes politikájukat. Mígnem 1540-ben minden, vagy majdnem minden elveszett. Most nincs 14 évünk. Most talán van még 14 hónapunk.

Mohács kormány Méltányosság Politikaelemző Központ hitel adós válság Tóth András
Kapcsolódó cikkek