Magyar gazdaság

Válság: húszezer hazai álláshely már elbukott

Februárban 63 cég tett csoportos létszám-leépítési bejelentést, ez összesen 4850 főt érint. Ezzel október óta már közel húszezer dolgozó tervezett elbocsátását jelentették be a vállalatok a munkaügyi szervezethez – derült ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adataiból.

Ez több mint kétszerese az előző év hasonló időszakában megfigyeltnek. Közben egy hónap alatt 6,7 százalékkal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma. Február zárónapján 543 ezren voltak, ez 14 százalékos emelkedés az előző esztendő azonos időszakához képest.



A csoportos létszámleépítésről szóló bejelentést tevő munkáltatók száma valamelyest növekedett januárhoz viszonyítva, a múlt év februárjával összehasonlítva pedig több mint duplájára emelkedett.

Ami az ágazati megoszlást illeti, továbbra is a feldolgozóipart viseli meg leginkább a válság. Ebből a szektorból jelentették ugyanis a csoportos elbocsátások 74 százalékát a múlt hónapban. Az ágazat gyakorlatilag a krízis kezdete óta komoly bajban van: az október óta tartó időszakban a feldolgozóiparban megszüntetett munkahelyek aránya az összes bejelentésen belül 72 százalékot tett ki, ez 14 155 munkahelyet jelent. Ezen belül elsősorban a járműgyártás vertikumához tartozó feldolgozóipari ágazatokban működő cégek kényszerültek nagy számban állások megszüntetésére.

Kereslet és kínálat: nem találkoznak

Február folyamán a munkaügyi kirendeltségeken húszezer, kiközvetítésre rendelkezésre álló új munkahelyet jelentettek be. Az új álláshelyek száma januárhoz képest 70,8 százalékkal emelkedett, ám ez még mindig 70 százalékkal kevesebb új pozíció, mint amely az előző év azonos időszakában rendelkezésre állt. A kereslet egyébként jellemzően nem találkozik a kínálattal, hiszen február végéig 22,3 ezer ÁFSZ-nél meghirdetett álláshely maradt betöltetlen.

Februárban a legtöbb bejelentést továbbra is a Közép-Dunántúlon működő vállalkozások tették (1344 fő). Mivel ez csak tíz cég döntésének az eredménye, a legnagyobb létszámot érintő elbocsátásokat illetően is ez a térség állt az élen a múlt hónapban. Közép-Dunántúl egyébként október óta listavezető a csoportos elbocsátások terén: 6737 munkahely szűnt meg eddig összesen.

A nagy számot az magyarázza, hogy a térségben koncentráltan vannak jelen multinacionális vállalkozások és beszállítóik, amelyek piacvesztésük során előszeretettel nyúlnak a csoportos létszámleépítés eszközéhez. Tukacs István válságövezetekért felelős kormánybiztos korábban úgy fogalmazott: a régió multicégei döntéseiket globális szemlélet alapján hozzák meg, kevés szociális szempontot figyelembe véve. Ritkán vesznek igénybe kormányzati munkahelymegtartó támogatást, inkább jobb piacot keresnek.

A nagy cégek leépítési aktivitását igazolja, hogy a hazai februári elbocsátásokban érintettek 64 százaléka 300 főnél többet foglalkoztató nagyvállalat dolgozójaként veszítheti el állását. A munkáltatók 53 százaléka a keresletcsökkenést jelöli meg indokként. Közülük 36 százalék a külkereskedelmi, 17 százalék pedig a belföldi keresletcsökkenésre panaszkodott. További 17 százalék finanszírozási problémák miatt kényszerült elbocsátásra.

A „legbiztonságosabb” régió februárban Dél-Alföld volt, innen csupán 88 fő elbocsátásáról érkezett bejelentés az ÁFSZ-hez.

Itt elérhet további részletes információkat

Csoportos létszámleépítési bejelentések (fő) Bejelentések ágazatok szerint Heti bejelentési átlag 2009. februárban -->

ÁFSZ elbocsátás álláshely csoportos létszám-leépítés dolgozó válság
Kapcsolódó cikkek