Magyar gazdaság

Felkelt a padlóról az uniós vállalkozói réteg

Két éve először emelkedett történelmi mélységéből az uniós vállalkozói és fogyasztói bizalom az Európai Bizottság szerdán megjelent felmérése szerint.

A gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator) javulása a gazdasági válságból való kilábalás jeleit igazolhatja. Az Európai Bizottság szerdán közzétett adatai szerint az egész Európai Uniót tekintve 3,5 ponttal emelkedett a gazdasági hangulatmutató, mely jelenleg 63,9 ponton áll, míg a 16 tagú eurózóna átfogó mutatója 67,2 pontra emelkedett a márciusi 64,7 pontról – írja az EUvonal.

Március hónapban mind az eurózóna, mind az EU egésze tekintetben rekord alacsony szinten volt az indikátor. Az emelkedés felülmúlta az elemzői várakozásokat, és az első pozitív irányú elmozdulást jelenti 2007 májusa óta. Az átfogó mutató főként az ipari- és a fogyasztói bizalmi index növekedéséből profitált, de április folyamán már kevésbé pesszimisták voltak a szolgáltatói szektor mutatói is.

„A 27 tagú átlagszintjén is javuló gazdasági hangulat az általános gazdasági helyzet javulásával kapcsolatos várakozásoknak köszönhető. Az alacsony alátámasztja a fogyasztói érzelmeket, de a jövőben gátat szabhat a pillanatnyi derűlátásnak a munkanélküliségtől való félelem. A hosszú távú normához képest a mutató még mindig kétségbeejtően alacsony, és valószínűleg még sokáig gyenge marad.” - mondta Howard Archer, az IHS Global Insight közgazdásza, a jelentés tartalmával kapcsolatban.

fogyasztói unió vállalkozói eurózóna válság
Kapcsolódó cikkek