Magyar gazdaság

Humanitárius katasztrófától tart a Világbank

A Világbank vezetője szerint "humanitárius katasztrófa" következhet be a világ legszegényebb országaiban, hacsak a gazdag országok nem tesznek az eddiginél többet a globális gazdasági válság leküzdésére.

A Világbank tavaszi közgyűlésén felszólalva Robert Zoellick, a szervezet elnöke úgy vélte, a jelenlegi válság azt jelenti: valószínűleg nem lehet megvalósítani a világ legszegényebb országaiban uralkodó szegénység leküzdésére irányuló célkitűzéseket – jelenti a BBC.

Általános az a felismerés - hangoztatta -, hogy a világ példátlan gazdasági válsággal szembesül, a szegények szenvedhetnek a legtöbbet. Zoellick leszögezte: időben kell cselekedni a humanitárius katasztrófa megakadályozására. Jelenleg senki sem tudja, meddig tart majd a globális – tette hozzá.

Robert Zoellick a március végi G20 tanácskozás kapcsán jelentette be: a Világbank 50 milliárd dolláros kereskedelmi alapot hoz létre a válság enyhítésére. A szervezet elnöke közölte: nyolcvan éves negatív kereskedelmi rekordra számít idén.

Zoellick mai bejelentése szerint a ebben az évben hat százalékot zsugorodik, ez a legnagyobb csökkenés, amelyet nyolcvan éve mértek. A Világbank elnöke mai sajtótájékoztatóján nem közölt részleteket arról, pontosan hogy működik majd a most bejelentett 50 milliárd dolláros kereskedelmi alap. Annyit mondott: a forrás segítséget jelent magánszektor fontosabb szereplőinek a kockázatmegosztási megállapodások létrehozásához.

szegénység Zoellick humanitárius Világbank válság
Kapcsolódó cikkek