Magyar gazdaság

Magukra maradtak Gaskóék - "Pusztán sztrájkolással nem lehet közelebb hozni az álláspontokat"

Nagy horderejűnek szánták, mára azonban világossá vált, hogy magára marad a Liga és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) az április 30-ra és május 8-ra meghirdetett sztrájkok ügyében.

A lapunk által megkérdezett szervezetek képviselői legalábbis úgy vélik, korai egy olyan program ellen tiltakozni, amelynek egyes részleteiről egyelőre javában folynak az egyeztetések.

Mint ismert, a Gaskó István vezette VDSZSZ április 30-ra hirdette meg 18 órás – nulla órától kezdődő – munkabeszüntetését, ezzel tiltakozva a kormány válságkezelő intézkedései ellen. A munka ünnepére a Liga Szakszervezet ifjúsági tagozata, a Fiatalok Ligája szervez a Kossuth térre demonstrációt, meglátásuk szerint ugyanis a kormány intézkedései továbbra is a nagytőkéseknek kedveznek az elszegényedett munkavállalók kárára.

Egy hétre rá, május 8-ra pedig a vasutasokat, pedagógusokat, egészségügyi és villamosenergia-ipari dolgozókat is tömörítő – szintén Gaskó István vezette – Liga hirdetett általános, országos sztrájkot a már említett okokból. Sztrájkéhségükkel azonban, úgy tűnik, egyedül maradtak.

„Nem veszünk részt sem az április 30-i, sem pedig a május 8-i demonstrációkon” – jelentette ki a Világgazdaság kérdésére Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke. Mint mondta, a kormánnyal folytatott tárgyalásoknak ugyan nincs alternatívája, pusztán sztrájkolással azonban nem lehet közelebb hozni az álláspontokat.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete kedden bejelentette: az április 30-ra meghirdetett sztrájkját május 8-ra, péntekre helyezi át.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

április 30 LIGA sztrájk VDSZSZ sztrájkéhség május 8 Gaskó munka ünnepe
Kapcsolódó cikkek