Magyar gazdaság

24 kilométer utat újítottak fel Nógrádban európai uniós támogatással

A műszaki átadás fázisába ért az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében, Európai Uniós társfinanszírozással megvalósuló nógrád megyei útfelújítások első projektje.

 A csaknem 668 millió forintos ráfordítással megvalósuló munkálatokban összesen 24 kilométer utat újítottak fel. Az európai színvonalú utak közvetlenül tízezer, az átmenő forgalmat is beleszámítva húszezer fő számára könnyítik meg a mindennapi közlekedést. A leghosszabb projektelem, a nógrádmegyeri bekötőút 16 kilométer hosszúságú szakaszának teljes felújítása javítja a kapcsolatot a 22-es számú Rétság–Salgótarján főúttal, valamint közvetve a 21-es számú Hatvan–Somoskőújfalu főúttal, illetve azon keresztül az M3-as autópályával.

A lucfalvai, a márkházi és a szilaspogonyi bekötőút felújítása elsősorban a kistelepüléseken lakók mindennapi közlekedési igényeit elégíti ki. A Salgótarján–Zabar összekötő út egyik szakaszának felújítása része a Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe átvezető útvonal közlekedését javító beavatkozásoknak. Ezen az úton érhető el Salgótarján felől a legrövidebb idő alatt Ózd és Miskolc. A Cered–országhatár bekötőút jelentősége és forgalma a schengeni határövezethez kapcsolódást követően növekedett meg: Heves megyéből, Pétervására térségéből ezen az úton közelíthető meg a legrövidebben Losonc városa.

László Sándor, a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a tervezőket és a kivitelezőket minden esetben szigorú, a törvényi előírásoknak megfelelő közbeszerzési eljárás keretében választja ki. A most lezárult felújítások kivitelezői a Colas Építő Zrt. és a Nógrád Konzorcium voltak. A munkálatok során a kivitelezők szakemberei az egyes szakaszokon kiszélesítették az utat, megerősítették az aszfaltburkolatot, kitisztították és több helyen burkolták is az árkokat, valamint rendezték az útpadkákat. A kivitelezők a munkákat szerződés szerinti határidőre befejezték.

nógrád uniós ÉMOP útfelújítás
Kapcsolódó cikkek