Magyar gazdaság

A válság betett a beruházóknak - Hitel nélkül nem megy

A gazdasági válság további mélyülését vetíti előre a beruházások 7,7 százalékos zuhanása. A hitelnyújtás akadozása már erőteljesen látszik a számokon. Főként a gépberuházások szűkültek az első negyedévben.

A beruházások az első negyedévben 7,7 százalékkal szűkültek az előző évi szinthez képest, 2008 utolsó negyedévéhez mérten 1,1 százalékos a visszaesés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Bár már tavaly is egész évben csökkenés volt, a mostani visszaesés rekord méretű. Utoljára 2007 végén mutatkozott némi élénkülés a beruházásokban, de abban az évben is csak stagnált a mutató. A korábbi években a versenyképtelen gazdálkodási környezet miatt maradtak el a beruházók, ezt mélyítette el a válság begyűrűzése. A GDP-növekedés szempontjából is meghatározó az adat. Bár csak húsz százalékot tesz ki a hazai termékből az állóeszköz-felhalmozás (amely majdnem megegyezik a beruházással), a bővülési potenciált nagyban meghatározza. Így tehát nem számíthatunk egyelőre a gazdaság növekedésére sem.

Az első negyedév során a gép- és berendezés-beruházások 9,9-százalékkal, az építési beruházások 5,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Előbbi csoporton belül valószínűleg a zuhanó járműeladások határozták meg a tendenciát. Ez azt jelzi, hogy a termelési kapacitások még jobban szűkülnek, mint az átlagos szám mutatná. Ezzel szemben a második csoportot felfelé húzta az építési aktivitás javulása, itt azonban csak részben van szó valódi termelő beruházásokról. Szakértők szerint elkezdtek hatni az EU-s támogatások, amit egyébként már több éve vár a szakma.

A beruházásokon belül meghatározó súllyal bíró feldolgozóipar enyhén az átlag alatt, 6,8 százalékkal estek. Ebben azonban jelentős szerepe volt a tavaly ilyenkor még számottevő Hankook-beruházásnak, amely jelentős bázishatást jelent. Ugyanakkor azt is jelzi mindez, hogy a dél-koreai abroncsgyár óta nem érkezett jelentősebb nagyberuházó az országba. A következő ilyen nagy lökést a Kecskemétre települő Mercedes autógyártól várhatjuk, de ott még az első negyedévben főként az előkészületek zajlottak, még nagyjából két év, mire elkészülnek a termelő egységek.

A lakáskölcsönhöz jutás ugyan ősztől jócskán megnehezült, de ez az építési munkák időigénye miatt csak később mutatkozhat meg a számokban. Egyelőre az ingatlanügyek ágazat még bővülni is tudott, 3,5 százalékkal. A járművásárláshoz nyújtott hitelek is akadoznak, ez okozhatta a szállítási ágazat beruházásainak jelentős zsugorodását. A legnagyobb mértékben azonban a megszorításokra kényszerülő közigazgatás ágazat mutatója zuhant, 24 százalékkal.

járműeladás építések beruházás válság
Kapcsolódó cikkek