Magyar gazdaság

Bokros nem emelne áfát, inkább a minimálbért adóztatná

Bokros Lajos szerint a Bajnai-kabinet csak a kiigazítások egy részét végzi el; az egykori pénzügyminiszter nem emelne áfát, inkább a minimálbért adóztatná.

Szerinte ezeket a lépéseket már most meg lehetett volna tenni: ma Magyarországon a 3,9 millió foglalkoztatott negyven százaléka minimálbéren van bejelentve, ami nem azt jelenti, hogy csak ennyit keresnek - írja az MTI alapján a privatbankar.hu. Korábban kiemelte: tízszázalékos, jelképes adót kellene kivetni a minimálbérre.

Bokros szerint az áfaemelés, bár rövid távon növeli a bevételt, hosszabb távon csökkenti a magyar versenyképességet.

Az MDF EP-listavezetője reform értékűnek nevezte az ingatlanadót; a baj az, hogy bejelentése óta négyszer változott az ingatlanok köre, az értékhatár és az, hogy kinek kellene fizetni. Emlékezetes: Bokros a nyugdíjasokkal is megfizettetné az ingatlanadót.

Álláspontja szerint minden ingatlan után kellene adót fizetni, így vállalati típusú is lenne, amely kiváltaná az iparűzési adót. Ez utóbbi ugyanis jelenleg a legrosszabb fajta adó, mert megakadályozza a nagy hozzáadott értéket termelő iparágak megtelepedését Magyarországon - emelte ki Bokros.

áfaemelés áfa Magyarország Bokros Lajos magyar versenyképesség minimálbér
Kapcsolódó cikkek