Magyar gazdaság

Cáfol a PM: Rendben van az állami vagyon nyilvántartása

Rendben történik a 42 ezer milliárd forintnyi állami vagyon nyilvántartása és kezelése - közölte az MTI-vel Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke szombaton, reagálva a Budai Gyula által az MNV Zrt. ügyével kapcsolatos sajtótájékoztatón elhangzottakra.

A vagyontörvény alapján a Kincstári Vagyonigazgatóság (KVI), valamint az ÁPV Zrt., továbbá a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) átalakulása alapvetően rendben lezajlott - közölte Pichler Ferenc.

A sajtófőnök hozzátette: jelenleg már rendelkezik az új, egységes szervezet átfogó vagyonkataszterrel. Egységesítette a korábbi három szervezet eltérő alapon vezetett nyilvántartását, ám az átmenet időt vett igénybe.

Azt azonban Pichler Ferenc aláhúzta: vagyonvesztés az átmenet ideje alatt sem történt, az állami jelenleg 42 ezer milliárd forint. Ennek nyilvántartása és kezelése rendben történik. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, Budai Gyula azért fordul az ügyészséghez, mivel nem kapott kielégítő választ arra a levélre, amelyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) Zrt. gazdálkodási hiányosságaira hívta fel Oszkó Péter pénzügyminiszter figyelmét.

 Budai Gyula tájékoztatóján hivatkozott arra a levélre, amelyben még a hónap elején kérte a pénzügyminisztert, hogy azonnali belső vizsgálatot rendeljen el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellenőrző bizottságának márciusi jelentése alapján, amelyben súlyos hiányosságokra hívta fel a figyelmet. Budai Gyula a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy május 12-ei levelében felhívta a pénzügyminiszter figyelmét, hogy az MNV Zrt.-nek sem 2007-ben, sem 2008-ban nem volt sem vagyonleltára, sem vagyonmérlege.

Emellett nem volt átlátható a gazdálkodása a társaságnak a múlt évben, mivel nem rendelkezett sem vagyongazdálkodási stratégiával, sem üzleti tervvel. Ugyanakkor az MNV Zrt.-nek nem volt számviteli politikája és számlarendje sem.

állami vagyon Pénzügyminisztérium gazdálkodás Budai Pichler
Kapcsolódó cikkek