Magyar gazdaság

Fizessenek a gazdagok! Főként a vagyonosabbak adóját növelné több ország

Szükség van a gazdagok adóterhelésének növelésére a válság miatt – ez a gondolat a világ egyre több országában van elterjedőben.

Több államban már a tényleges cselekvésig is eljutottak a döntéshozók, másutt még csak a tervezgetésnél vagy a vitáknál tartanak, ám mind többen érzik úgy: a mindenkit sújtó válság kirobbantásában nagy szerepet játszó gazdagoknak az eddiginél többet kellene befizetniük az államkincstárba.

Nagy-Britanniában Alistair Darling pénzügyminiszter a legfelső szja-kulcs 50 százalékra emelését javasolja, alig néhány hónappal azt követően, hogy a mostani 40 százalékos ráta 45-re növelését ajánlotta. Ez a kulcs csak évi 150 ezer font (48 millió forint) jövedelem felett lép be, s csupán a britek 1 százaléka keres ennél többet.

A válság által Nyugat-Európában leginkább sújtott Írország minden jövedelemkategóriában az emelésére kényszerül, ám eltérő mértékben. A 8,65 eurós minimális órabéren foglalkoztatottak adóterhe (akik évente 17 684 eurót keresnek heti 39 óra munkával) heti 7 euróval emelkedik, az évi 100 ezer eurónál (28,5 millió forintnál) többet keresőké viszont 300 euróval. Brian Lenihan pénzügyminiszter indoklása szerint azoknak kell a legtöbbet fizetniük, akik ezt a leginkább meg tudják engedni maguknak.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

gazdagok vagyonos adó
Kapcsolódó cikkek