Magyar gazdaság

Jobb ipari termelés, több autóhitel - Hullámvasúton vagyunk

Érdekes mozgást produkált a reálgazdaság a tavaszi hónapokban, ősz óta már másodszor fordult elő emelkedés. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) szerint májusban 0,33 százalékkal nőtt a gazdaság.

Ezúttal még a márciusi emelkedés mértékét is meghaladta az indikátor, sőt, 2007 vége óta nem látott mértékben növekedett. Ezt azonban egyelőre nehéz trendként értelmezni, mivel hónapról hónapra erőteljesen kileng a mutatószám a pozitív és a negatív tartományba. Azt azonban jól jelzi, hogy a gazdasági válság begyűrűzése nyomán bekövetkezett zuhanórepülés megállt.

Éves összehasonlításban még így is jókora visszaesés mutatkozik, akárcsak a KSH GDP-statisztikájában. A külső kereslet esése már megállni látszik, de a belső piac még egyértelműen lefelé tart.

Az év második felére várnak az elemzők fordulatot, bár még tartja magát az a vészforgatókönyv is, miszerint hosszú stagnálásra számíthatunk. Utóbbit az eredményezheti, ha hatástalannak bizonyulnak a nyugati kormányok és jegybankok mentőakciói (a magyar kormánynak nincs akkora mozgástere, hogy ilyet végrehajtson). A GYIA összetevői közül hat a növekedés irányába hatott, négy pedig csökkentette azt.

Az előző hónaphoz képest jelentősen emelkedett az ipari termelés márciusban, ez főként a téli termeléskiesés korrekciója. A reálkamat hónapok óta nem látott szintre süllyedt, ez szintén segítette a leading indikátor emelkedését. A másik pénzügyi jellegű almutató, a pénzkínálat szintén növekedett valamelyest, csakúgy, mint a BUX index reálértéke. Meglepő módon a gépjárműhitelek állománya is emelkedett, pedig a hitelhez jutási feltételek általánosságban nehezedtek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

KSH pénzkínálat indikátor Ecostat reálkamat Világgazdaság Gyorsulási Irányadó BUX hitel ipari termelés válság GYIA gépjárműhitel
Kapcsolódó cikkek