Magyar gazdaság

Lassan a lengyelek is elveszítik optimizmusukat

Lengyelország 0,0-0,5 százalékra fogja vissza idei gazdaságnövekedési becslését - közölte pénteken Donald Tusk lengyel kormányfő vezető gazdasági tanácsadója. Az idei hazai össztermékre (GDP) vonatkozó hivatalos adat egyelőre 3,7 százalékos növekedésről szól.

Az EU-bizottság a lengyel 1,4 százalékos csökkenését valószínűsíti jelenleg erre az évre.

A Michal Boni által megadott idei új gazdaságnövekedési szám jóval elmarad a kormány által "a legrosszabb esetben" várt 1,7 százalékos gazdaságnövekedési adattól is.

Pénteken hozták nyilvánosságra, hogy a hazai össztermék 0,8 százalékkal haladta meg az első negyedévben az egy évvel korábbit. Az elemzők többsége 1,0 százalékos növekedést jósolt, de voltak visszaesésre utaló előrejelzések is.

A tavalyi utolsó negyedben 2,9 százalékos volt a éves összehasonlításban Lengyelországban.
 
A tanácsadó egyben közölte, hogy a jövő évre a plusz 0,5 százalékos növekedésre számítanak.

Májusban az IMF-nek Lengyelország számára is készenléti hitelkeretet kellett rendelkezésre bocsátania. A kormány nem győzte hangsúlyozni: a 20,58 milliárd dollárnak megfelelő összegű hitelcsomag nem segély, hanem kiegészítő tartalék. Ugyancsak most májusban vált nyilvánvalóvá, hogy Lengyelország a tervekkel ellentétben az első félévben biztosan nem lép be az euró előszobájának tekintett ERM-2 árfolyamrendszerbe.

gazdasági növekedés GDP GDP-előrejelzés Donald Tusk Lengyelország kormány euró
Kapcsolódó cikkek