Magyar gazdaság

Máris puhul az ingatlanadó

Csak a harmincmillió forint feletti értékű ingatlanokra veti ki a kormány az ingatlanadót - derült ki Bajnai Gordon és Oszkó Péter tegnap esti bejelentéséből, amelyet az MSZP-frakció csütörtök esti rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón tettek.

A kormány az új teher kivetésénél szolidaritási szempontokat is figyelembe vesz – szögezte le tegnap a miniszterelnök a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) ülésén.

A legújabb tervek szerint a jövőre bevezetendő egységes ingatlanadót csak a 30 millió forintnál nagyobb értékű lakásokra és házakra vetnék ki, alacsonyabb értékű ingatlanok esetén minden maradna a régiben. A távirati iroda úgy értesült, hogy a korábban többször emlegetett félszázalékos kulcs csak az 50 millió forintnál értékesebb ingatlanok esetében lépne be. Ez alatt, vagyis 30–50 millió forint között a terhelés 0,2-0,3 százalék körül alakulhat.

A 30 millió forintos lakóingatlan az első, amelyet az új alá vonnak, ezen értékhatár alatt fennmarad a mai rendszer, amelyben az önkormányzatok döntik el, vetnek-e ki építmény-, vagy kommunális adót.

Bár még folynak az egyeztetések, az borítékolható, hogy a nyugdíjasok és a nagycsaládosok különleges elbánásban, esetleg adókedvezményekben részesülnének . „Ezek a társadalmi rétegek semmiképpen sem kerülnek méltánytalan helyzetbe” – erősítette meg tegnap Budai Bernadett kormányszóvivő is, aki úgy fogalmazott: annak érdekében, hogy megőrizzük a munkahelyeket és csökkentsük az élőmunkára rakódó terheket, „a másik oldalon” az ingatlanok, a és a fogyasztás adóterhelését növelni kell. Mivel azonban a legújabb ingatlanadótervek a korábbinál kevesebb bevételt biztosítanak, lapértesülések szerint a kabinet az önkormányzatok, a közösségi közlekedés és a MÁV támogatásainak a csökkentésével orvosolná a helyzetet.

A GEF tegnapi ülésén a miniszterelnök beszélt arról is: egy olyan adatbázis létrehozását tervezik, amelyből mindenki láthatja majd, mire költi az állam az adókból befolyó összegeket, és mibe kerül az állam működése. A fórumon Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az ország és a kormány előtt álló feladatokat három szóban foglalta össze: válságkezelés, kilábalás, valamint a beindítása. Leszögezte: a fórumnak van létjogosultsága, mivel fontos, hogy a gazdasági szereplők és a kormányzat folyamatosan egyeztessen. Felkérte emellett a gazdaságot képviselő résztvevőket arra, hogy konkrét javaslatokat tegyenek, elősegítve és javítva a fórum munkáját. A gazdasági miniszter összességében 800 milliárd forint uniós pénzt szeretne még az idén szétosztani, emellett pedig 10-15 befektetővel is tárgyal magyarországi letelepedésről. Varga István tegnap átvette a kormányfőtől a stafétabotot, így a jövőben ő lesz a GEF elnöke. A fórum örömmel veszi, hogy a saját köreiből került ki az új miniszter – fogalmazott Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, a GEF társelnöke, aki bejelentette: a szakképzéssel kapcsolatban a közeljövőben munkacsoportot alakítanak. Másrészt lesz a fórumnak egy rendkívüli ülése az adózásról, amely elsősorban az ingatlanadót, illetve a kereskedelmi célú ingatlanok adózását érinti.

Össztűz alatt az új közteher

Tegnap is folytatódott az ingatlanadó körüli vita. Az MSZP debreceni szervezete egyenesen azt javasolta: a kormány gondolja át az adó bevezetését. Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listavezetője szerint ugyanakkor éppen az ingatlanadó kivetése tenné lehetővé a jövedelemre rakódó adóterhek csökkentését és a helyi iparűzési adó régóta követelt megszüntetését.

A Magyar Ingatlanszövetség elnöke, Mehrli Péter úgy vélekedett: ha az első évben átalányadót kellene fizetni, a befolyó összegből létre lehetne hozni az értékalapú adózáshoz szükséges adatbázist. Fontos, hogy az adókivetés immár a valós érték alapján történjen meg.


A Magyar Ingatlanszövetség elnöke, Mehrli Péter úgy vélekedett: ha az első évben átalányadót kellene fizetni, a befolyó összegből létre lehetne hozni az értékalapú adózáshoz szükséges adatbázist. Fontos, hogy az adókivetés immár a valós érték alapján történjen meg. A válságkezelő program Rövid távú válságkezelés

Egyensúlyteremtés

A gazdasági növekedés elindítása

A bizalom helyreállítása -->

Bajnai Gordon GEF ingatlanadó gazdasági fórum mszp frakcióülés Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek