Magyar gazdaság

A lakások ötödét érintheti a vagyonadó - véli a szakértő

A magyarországi mintegy 4,3 millió lakásingatlan csaknem 20 százalékát érintheti a kormány terveiben szereplő vagyonadó - mondta Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke csütörtökön Budapesten, az "Élet a válságban és a válság után" című konferencián.

Zara László kifejtette: a magyarországi lakásingatlanok közül 2 millió rendelkezik három vagy annál több szobával. Ha azt feltételezzük, hogy ezeknek csak a fele ér többet 30 millió forintnál, akkor megbecsülhető, hogy a lakástulajdonosok egyötödét érinti majd az ingatlanadó fizetése.

Az adószakember kifogásolta, hogy a javaslat értelmében az ingatlan értékének megállapításánál nem veszik figyelembe, ha valakinek az ingatlanát terheli, és ugyanúgy kell fizetni utána, mintha tehermentes lenne. Holott egy terhelt ingatlan piaci értéke jóval alacsonyabb az így meghatározott értéknél - mutatott rá.

A kormány 2010-ben vezetné be a vagyonadót, amely a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokra, a nagy értékű autókra, vízi- és légiközlekedési eszközökre terjedne ki.

alkások vagyonadó Zara László
Kapcsolódó cikkek