Magyar gazdaság

Folytatódik a mezőgazdasági árcsökkenés

Tempósan esnek a mezőgazdasági termékek felvásárlási árai, némelyik szektorban - például a tejtermelésben - már komoly gondokat okoz az előállítási költség alatti árszint. Idén a kedvezőtlen időjárás miatt alacsonyabb termésátlag, így magasabb árak várhatóak.

Bár az élelmiszerárakban ez nem mutatkozik meg, a mezőgazdasági termékek áresése tovább folytatódott áprilisban. Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 áprilisában 19,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 27,1, az élő állatok és állati termékeké 2,0 százalékkal esett vissza. 2009 január–áprilisában az agrártermékek termelőiár-szintje 27,8 százalékkal mérséklődött, ami a növényi termékek árszínvonalának 37,4, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 4,1 százalékos csökkenéséből adódik.

2009 áprilisában a gabonafélék termelői ára a 2008. áprilisihoz viszonyítva nagymértékben, 40,7 százalékkal visszaesett, ez részben a 2008 hasonló időszakában tapasztalt magas bázis következménye. Az olajnövények termelői ára áprilisban 0,5 százalékkal mérséklődött az előző év áprilisához viszonyítva. A burgonya termelői ára 2008 negyedik hónapjához képest 10,8 százalékkal növekedett.

A zöldségfélék termelői ára 2009 áprilisában az előző év azonos hónapjához mérten 0,8 százalékkal nőtt. Ebben az időszakban a jelentősebb súlyú termékek közül megjelent a prímőr paradicsom és a zöldpaprika, ezeknek a termékeknek az ára 36,7, illetve 7,3 százalékkal növekedett – a tárolt fejes káposztáé pedig 28,6 százalékkal mérséklődött. Fontos megjegyezni, hogy ebben a hónapban ezen termékek forgalmának aránya az év egészére vonatkozó súlyukhoz viszonyítva még nem jelentős. A gyümölcsök termelői árának 1,0 százalékos csökkenését lényegében a tavalyi étkezési alma árának alakulása határozza meg; a többi gyümölcsféleség súlya ebben az időszakban elhanyagolható.

A vágóállatok termelői árainak 5,0 százalékos növekedése főként a vágósertés árának 18,0, és a vágómarha árának ennél valamivel kisebb, 13,6 százalékos emelkedéséből, illetve a vágóbaromfi árának 8,8 százalékos csökkenéséből adódott. Az állati termékek árainak 16,4 százalékos mérséklődésén belül a 2008. áprilisihoz viszonyítva az étkezési tyúktojás termelői ára 10,6 százalékkal nőtt, közben a tejé 26,1 százalékkal visszaesett; a korábbi hónapok árcsökkenését folytatva ebben a hónapban a felvásárlási ár már csak 60 Ft/l-t tett ki.

infláció árak agrárár
Kapcsolódó cikkek