Magyar gazdaság

Sokkoló állástalanság

Globálisan 6,5–7,4 százalékos munkanélküliségi rátát jósol erre az évre a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

Ez azt jelenti, hogy 2007-hez képest közel hatvanmillió fővel is duzzadhat az állástalanok tábora. Hazánk és a szomszédos országok kilátásai különösen borúsak, hiszen a térségben az 1,1–1,7 százalékos világátlagnál jóval nagyobb mértékben csökkenhet a foglalkoztatottak száma.

A legfrissebb adatok az eurózónában is kiábrándítók: a 9,2 százalékos áprilisi csaknem tízéves csúcsot jelent. Elemzők szerint hasonló arányról számol majd be pénteken az amerikai kormány is, az Egyesült Államokban így viszont 25 éves rekord dőlhet meg.

A munkaerőpiacokon tehát egyelőre nem érzékelhető az a fordulat, amely pedig áprilisban már egyértelműen kitapintható volt a pénzpiacokon, s kezdett megjelenni a konjunktúrát előre jelző mutatókban is. A leépítési hullám javán vélhetően még Magyarországon sem vagyunk túl, ahol az Eurostat áprilisra 9,6 százalékos munkanélküliséget jelzett.

A kormány a pénteken Brüsszelnek megküldött konvergenciajelentésben úgy számolt, hogy a munkanélküliségi ráta az idén elérheti a 10 százalékot, részben azért is, mert a foglalkoztatásbővítő kormányzati lépések hatása csak 2010-ben érvényesül erőteljesebben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

munkanélküliség ILO ráta globálisan Nemzetközi Munkaügyi Szervezet
Kapcsolódó cikkek