Magyar gazdaság

Verheugen még nem látja az alagút végét

Az Európai Bizottság ipari biztosa szerint még sokáig nem látható, mikor ér véget a gazdasági recesszió.

Günter Verheugen kijelentette: "Nem értek egyet azzal, hogy a gazdasági válság legrosszabb részét már magunk mögött hagytuk. Nem látom a fényt az alagűt végén" - nyilatkozta a biztos Die Welt című német lap hétfői számában, amelyet az ORF idéz.

"A hitelszűke még mindig probléma, és minél tovább tart, annál nehezebb lesz a vállalatok számára" – szögezte le a politikus. Már ma "minden harmadik autóipari beszállítót fizetési nehézségek fenyegetnek."  Szkeptikusan nyilatkozott Verheugen az Opel és a General Motors anyavállalat kilátásait illetően is.

Szintén borúlátóan nyilatkozott ma a Deutsche Bank vezető közgazdásza a Bild című német lapnak . A közgazdász szerint a jövő év telére érkezik el ötmilliósra nőhet a Eszerint a világgazdaság válsága és vele a német gazdaságé jövőre még jelen lesz, az igazi fordulatot országa gazdaságban Norbert Walter 2011 tavaszára jósolja, és megjegyzi, hogy az elkövetkező hónapok egyre súlyosabbak lesznek a németországi foglalkoztatás szempontjából.

A G8-ak szerint viszont vannak már apró biztató jelek a kilábalásra. Tegnapi nyilatkozataikban kiemelt helyen húzták alá a gazdaság fellendítésének ösztönzését. Állásfoglalásaikból kitűnt, hogy a pénzügyi rendszer működésében még látnak esetleges veszélyeket, ugyanakkor óvatos optimizmussal úgy ítélték meg, hogy a gazdaság lassú kijutásának a második világháború utáni időszak legsúlyosabb recessziójából már vannak apró biztató jelei.

munkanélküliség verheugen autóipar közgazdász válság
Kapcsolódó cikkek