Magyar gazdaság

Klímavédelem: félnek a nagyhatalmak

Nem fogadták el a hét legfejlettebb ország és oroszország állam- és kormányfői azt a javaslatot, amely szerint 2050-ig világszinten a felére kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A G8-nak az olaszországi L''Aquilában zajló csúcsértekezletén mindössze arról sikerült egyezségre jutniuk a gazdasági hatalmaknak, hogy szükség van a globális felmelegedéshez hozzájáruló anyagok emissziójának jelentős csökkentésére. Az olasz kormány által készített záróközlemény-tervezetben szereplő ötven százalékos célszámot azonban nem vállalták a nyolcak.

Eredménynek tekinthető azonban, hogy a G8 és a legfontosabb feltörekvő országok (Kína, India, Brazília, Mexikó, Dél-Afrika) vezetői a három napos l''aquila-i csúcs kezdete előtt megegyeztek arról: még a decemberi koppenhágai klímavédelmi világkonferencia előtt meg kell határozni egy konkrét emissziócsökkentési célszámot, amit azután a dán fővárosban hivatalosan elfogadhatnak.

Az is valószínűnek látszik, hogy a nyolcak képviselői elfogadják: a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban kell korlátozni az ipari forradalom előtti szinthez viszonyítva. A világ széndioxid-kibocsátásában "mielőbb" el kell érni a tetőpontot, és azután meg kell indulni lefelé. A szakértők 2020-at említik a lehetséges tetőpontként.

Nem csekély árnyékot vet a globális klímavédelmi erőfeszítésekre az, hogy elmaradt L''Aquilában az ötven százalékos célszámra vonatkozó egyezség. Enélkül is sok részletet kellene még tisztázni azelőtt, hogy Koppenhágában létrejöhessen egy hatékonyan működő és átfogó klímavédelmi rendszer. Ilyen például a fejlődő országoknak nyújtandó ellentételezés, ami nélkül azokat aligha lehet bevonni a globális egyezménybe.

környezetvédelem globális felmelegedés g8-ak klímavédelem Zöld ügyek
Kapcsolódó cikkek