Magyar gazdaság

Nagyon szigorú szabályozás jön az építkezésekre

Ha az építtető nem biztosítja a projektszerződés szerinti fedezetét, a kivitelező 30 napra felfüggesztheti a munkát, és ha ez idő alatt sem kapja meg a pénzt a fedezetkezelő, elállhat a szerződéstől, követelheti a költségei megtérítését.

 A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban készült kormányrendelet-tervezet több jogszabályt módosít, hogy segítse az építési beruházásokat.

Az építőipari kivitelezésről szóló kormányrendeletbe kerülnek be a fedezetkezelőről szóló részletszabályok. A parlament által nemrégiben módosított építési törvény ugyanis a fedezetkezelőt – mint jogintézményt – megteremti, de a működésének szabályozását a kormányra bízza – írja az MTI-Eco.



Az építtetői fedezetkezelő az építtető és a vállalkozó kivitelező között létrejött építési szerződés mindkét fél általi teljesítését biztosítja. Kötelező fedezetkezelést alkalmazni a közbeszerzéseknél, s azoknál a privát építési beruházásoknál, amelyek elérik a közösségi értékhatárt. Ez jelenleg 5,15 millió euró – mintegy 1,3 milliárd forint. Az első esetben a Magyar Államkincstár, míg a másodikban vagy a kincstár, vagy pedig a hitelintézeti törvény szerint üzletszerű letétkezelést pénzügyi szolgáltatásként végezni jogosult szervezet lehet fedezetkezelő.

A fedezetkezelést szerződésbe kell foglalni, a fedezetkezelő külön számlán tartja a kivitelezés ellenértékét, amely saját erő, valamint pályázati támogatás lehet.

szabályok építkezés kivitelező
Kapcsolódó cikkek