Magyar gazdaság

Német kettőség – Jó ipari adat és gigantikus adósság

A német ipari termelés idén májusban meglepetésszerűen 3,7 százalékkal nőtt áprilishoz viszonyítva.

Ez újabb jele annak, hogy Németország kezd kilábolni a recesszióból.  Ám a májusi adat még mindig 19 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi szinttől - idézi a szövetségi gazdasági minisztérium adatait a BBC.

Ugyanakkor – az ORF megfogalmazása szerint – Németország 2013-ig több mint 2 000 milliárd eurós összegű, gigantikus adóssághegyet cipel magával. Ez derült ki a szövetségi állam és a tartományok képviselőiből álló pénzügyi tervezési tanács értekezlete után.

Peer Steinbrück pénzügyminiszter Berlinben kijelentette: "A szövetségi állam és a tartományok a bevételi oldalon egyértelműen nehéz időknek néznek elébe." Az államnak a  ránehezedő válság miatt vissza kell térnie a konszolidáláshoz. E tekintetben nincsenek véleménykülönbségek a szövetségi állam és a tartományok között.

A német az idén kétszer nagyobb mértékben zuhanhat, mint a válság kiindulópontjának számító amerikai. Ha azonban a vállalatvezetők és a politikusok megfelelő következtetéseket vonnak le a krízisből, akkor jó esély van rá, hogy a most pusztító vihar hosszabb távon erősíteni fogja a német gazdaságot - írta június tanulmányában a Prognos elemző intézet.

A Prognos szakérői szerint a majdani élénkülésből az exportorientáció révén erősebben fog részesülni Németország, mint kevésbé globalizált versenytársai, és különösen így lesz ez, ha sikerül ráerősíteni a nagy jövő előtt álló új iparágakra. Michael Böhmer ezek között említi az egészségügyi ipart, valamint a különböző tanácsadási szolgáltatásokat.

Németország adósság Steinbrück válság
Kapcsolódó cikkek