Magyar gazdaság

Szolidaritást vár a tehetősektől és a bankároktól az MSZP

A gazdasági tartalékokkal, vagyonnal rendelkezők nagyobb részvételét várja a gondok megoldásában, illetve a segítségnyújtásban az MSZP, amelynek szombaton elfogadott kongresszusi határozata konkrét javaslatokat fogalmaz meg ezen a területen.

Az MSZP honlapján olvasható kongresszusi állásfoglalásban a szocialista párt arra kéri a vállalatok vezetőit, hogy a válság  idején tanúsítsanak önkorlátozást a menedzsment fizetésében és egyéb  javadalmazásában, illetve arra szólítják fel a bankok vezetőit, hogy  az átlagot meghaladó jövedelmük egy részét a szolidaritás jegyében  ajánlják fel a krízisalapba - írja a beol.hu az MTI alapján.

Az MSZP azt kéri a családi pótlékkal rendelkező tehetősebb  családoktól, hogy a családi pótlékot a szegényebb családok javára  utalják át a krízisalapba.

Az állásfoglalásban felszólítják az önkormányzatokat, hogy a  tulajdonukban lévő vállalatok esetében - az állami tulajdonú  vállalatokhoz hasonlóan - csökkentsék a felügyelőbizottsági  díjazásokat.



A szocialista párt kongresszusa a válságkezelő állami  támogatásban részesített vállalatoktól azt kéri, hogy amennyiben az  alkalmazottak fizetését csökkenteni kényszerülnek, úgy azt  érvényesítsék a menedzsment jövedelmében is.

Az MSZP legfelső döntéshozó testülete arra kéri a frakciót és a  kormányt, kezdeményezzen egy olyan banki magatartáskódexet, amely az  állampolgárok és a vállalkozások védelmében tartalmazza a bankok  számára megfogalmazott követelményeket a tájékoztatás, a  szerződésmódosítás, a hitelek előtörlesztése, a futamidő és a  törlesztőrészlet meghatározása vonatkozásában.

A szocialisták a banki hitelezésre vonatkozó fogyasztóvédelmi  szabályok áttekintését és módosítását is szorgalmazzák.

A kongresszus kezdeményezi a Pénzügyi Szervezetek Állami  Felügyelete (PSZÁF) előretekintő, problémamegelőző felügyeleti  jogkörének megteremtését. A jelenlegi, alapvetően a múltbeli  szabálysértések szankcionálásán alapuló felügyeleti hatáskörök  mellett meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a PSZÁF valódi  szabályozó hatóság lehessen - áll a dokumentumban.

A kongresszus azt várja a frakciótól és a kormánytól, lépjen fel  az uzsorakamatok ellen, és tegyen javaslatot a hitelközvetítői  szabályozás megteremtésére.

A dokumentum szerint az MSZP-nek, mint baloldali pártnak  megkülönböztetett feladata és felelőssége a társadalmi válság  megelőzése, a társadalmi biztonságot szolgáló intézkedések  kezdeményezése. A kongresszus ezért javasolt konkrét intézkedéseket  a frakciónak és a kormánynak három területen: a hétköznapok  szociális biztonsága és közbiztonsága, valamint a teherviselésben és  szolidaritásban való arányos részvétel érdekében.

kongresszus tehetős szolidaritás MSZP krízisalap bankár
Kapcsolódó cikkek