Magyar gazdaság

Bajnai három és fél milliót fizetett a krízisalapba

Több mint 22 millió forintot fizettek be magánszemélyek az augusztus elsején indult Krízisalapba – írja a Népszava azon összesítés alapján, melyet a hétvégén tett közzé a szociális minisztérium.

A múlt hét közepéig 3 milliárd 188 millió 463 ezer forint adomány folyt be a Krízisalapba. Hárommilliárd 166 millió 200 ezer forintot gazdasági társaságok, 22 millió 263 ezer forintot magánszemélyek fizettek be.

A szociális minisztérium a hétvégén tette közzé azok névsorát, akik a befizetés mellett hozzájárultak nevük és az általuk befizetett összeg nyilvánossá tételéhez. A listán 75 név szerepel, a legtöbb pénzt, 3 millió 544 ezer 207 forintot Bajnai Gordon miniszterelnök fizette be. A miniszterek egyhavi fizetésükkel járultak hozzá az alaphoz, Herczog László, a szociális tárca vezetője például 514 ezer 664 forintot utalt át - írja a Népszava.

A névsorban a szocialista politikusok mellett magánszemélyek is szerepelnek, a legtöbben, összesen 40-en 50 ezer forinttal járultak hozzá a rászorultak megsegítéséhez, a legkisebb felajánlott összeg 5 ezer forint. Az nem véletlen, hogy a felajánlók között csak szocialista politikusokat találni, az ellenzék ugyanis kikelt a Krízisalap ellen. A Fidesz szerint a szocialisták „választási pártkasszának tekintik”, a banki szektor pedig ötletelésnek, politikai marketingnek tartja a programot.

A program augusztus 1-jén indult, és egyelőre november 30-ig tart. A kormány egymilliárd forinttal indította útjára, ehhez az összeghez várták és várják a felajánlásokat. A kérelmezők 20-50, de legfeljebb 100 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az alapból.

Az áramszolgáltatók extraprofitjuk 60 százalékával, mintegy 3 milliárd forinttal járulnak hozzá, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a bankokra kivetett bírságaiból pedig mintegy 800 millió forinttal növelik az alapot.

Bajnai Gordon támogatás krízisalap adomány
Kapcsolódó cikkek