Magyar gazdaság

Bernanke már bizakodik - hárman már túl a recesszión

Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke, Ben Bernanke úgy véli, "rövid távon jók a növekedés visszatértének kilátásai" világszerte.

Elemzők értékelése szerint a Fed elnöke a pénteken elhangzott előadásában az eddigi legerősebb jelzést adta arra, hogy szerinte kézzelfogható közelségbe került a javulás kezdete.

A Fed éves kongresszusán, Wyoming szövetségi államban mondott helyzetértékelésében azonban Bernanke arra is figyelmeztetett, hogy a felépülés viszonylag lassú lesz, különösen az elején, a nagy csak fokozatosan fog csökkenni, és nem múltak el a kockázatok.

Rámutatott, hogy a világ tőke- és pénzpiacain továbbra is lényeges kihívásokat kell leküzdeni, és még mindig feszültségforrás, hogy a háztartások és a vállalatok nehezen jutnak hitelhez.

Bernanke hangsúlyozta, a válság egyik legfontosabb tanulsága az, hogy sürgősen orvosolni kell a pénzügyi rendszer szerkezeti gyengeségeit, legfőképpen meg kell változtatni azt a módot, ahogyan a kormányok meghatározzák a szabályokat, és felügyelik azok működését.

A Fed Kansas City-i részlege szervezte rendezvényen - amelyre a világ minden részéről meghívták a központi bankok vezető tisztviselőit - Bernanke elmondta: Németország, Franciaország és Japán már kijutott a recesszióból, és stabilizálódni látszik az amerikai gazdaság is, amely a pusztító pénzügyi válság és a fájdalmas gazdasági visszaesés miatt csaknem 7 millió munkahelyet vesztett el.

A német központi bank (Bundesbank) elnöke, Axel Weber, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja azonban óva intett a "hurráoptimizmustól" a német gazdaság jövőjét illetően.

A német gazdaság meredek lecsúszását megállítottuk, vannak jelei a stabilizálódásnak, de még nem kell túlzásba vinni a bizakodást, korai lenne arra következtetni, hogy már minden mögöttünk van - mondta Weber a CNBC televíziónak nyilatkozva az amerikai, Wyoming állambeli Jackson Hole-ban, ahol az amerikai Fed éves kongresszusán vett részt vendégként.

A túlzott optimizmustól óva intő figyelmeztetését az indokolta, hogy - mint mondta - egyelőre korai visszavonni a gazdaság támogatását, de jövőre már el lehetne kezdeni beszélni egyes gazdaságtámogató állami, központi intézkedések felszámolásáról.

Aggodalmát az magyarázza, hogy a hazai össztermék (GDP) csökkenése, továbbá a gazdasági világválság okozta bevételkiesés és a gazdaság ösztönzésére szánt költségvetési többletkiadások miatt a világ számos országának, mindenekelőtt a Heteknek (G7) az államháztartási mérlege erősen felborult, és a mérlegeket mielőbb rendbe kellene tenni. A kormányzati gazdaságösztönzés - mondják elemzők - általában hatásosan lefékezte a lejtmenetet, de következményei is lassíthatják a kilábalást, nem csak azért, mert fokozatosan mind kevesebb lesz ösztönzés, hanem mert a megnövekedett deficitek finanszírozási igénye hitelt von majd el a gazdaságtól, és drágíthatja a hitelezést.

Az Európai Bizottság jelenleg érvényes előrejelzése szerint például a német államháztartás hiánya a tavalyi 0,1 százalékáról idén annak 3,9 százalékára, jövőre az 5,9 százalékára növekedhet, mind messzebb kerülve a legföljebb 3 százalékos EU-korláttól.

A Fed elnöke méltatta, hogy az 1930-as évek válságával szemben, amikor a kormányok többnyire nem sokat vagy semmit sem tettek, és politikai megosztottság uralkodott közöttük, tavaly határozott és kielégítő volt a nemzetközi politikai, gazdasági és pénzügyi együttműködés a kríziskezelésben. A jó együttműködés nélkül az októberi pánik tovább erősödött volna, még több nagy pénzintézet omlott volna össze, és komoly kockázat fenyegette volna a globális pénzügyi rendszer működését.

Bernanke szerint a legrosszabb forgatókönyvet sikerült elkerülni, de fel kell építeni egy új pénzügyi szabályozási keretet, hogy ne ismétlődhessenek meg az utóbbi két év eseményei.

A The Washington Post pénteken már azt mérlegelte, milyen érvek szólnak amellett és az ellen, hogy Barack Obama elnök újabb négy évre meghosszabbítsa a világ legerősebb központi bankjának elnöki tisztében Bernankét, akinek megbízatása január 31-én jár le.

Bernanke kivezette a szakadékból az amerikai gazdaságot, átalakította a Fed működését, új hitelprogramokat teremtett. Megtartása mellett szól a folyamatosság érdeke, és az, hogy Obamának sűrű törvényalkotási tervei vannak, egy új személy kijelölése sok figyelmet vonna el.

Ami miatt viszont Obama a meghosszabbítást elvetheti: Bernanke nem tudta megakadályozni a nemzedékek óta legsúlyosabb válság és bekövetkeztét, és a gazdaság még mindig szörnyű állapotban van. Kereskedelmi bankoknál korábban betöltött vezető állásaiban olyan döntéseket hozott, amelyek szorosan kötődnek a válság előtti helyzethez, az azt kiváltó folyamatokhoz, hibákhoz. Ugyancsak Bernanke ellen szól az, hogy a bírálók szerint nincs szükség még egy olyan tekintélyű Fed-elnökre, amilyen Alan Greenspan volt, akinek nagy befolyása sokak szerint szerepet játszott a válságot előidéző hibákban.

Ekképp összegezte az újság a Bernanke mellett és ellene szóló érveket, de azt is őszintén hozzátette: Bernanke helyére nincs igazán jó más jelölt.

Bundesbank EKB Bernanke ben bernanke Fed Axel Weber fed elnök válság recesszió
Kapcsolódó cikkek