Magyar gazdaság

Bivaly- és ökörfogatok bevetésére adott utasítást a havannai kormány

A kubai kormány utasítást adott ökrök és bivalyok ezreinek beidomítására mezőgazdasági vontatásra, mert nincs elég traktor és üzemanyag, valamint pénz sincs új traktorok beszerzésére - írta kedden a kommunista pártlap, a Granma.

A bivalyok és ökörfogatok "létfontosságúak" a sziget mezőgazdaságában, mert a szénhidrogének ára magas a világpiacon, és más eszközök nincsenek. Az állatok munkára szoktatására központokat hoznak létre az országban. A cél, hogy minden caballería (38 hektár) földre két bivaly- vagy ökörfogat jusson - magyarázta a lap. Példaként azt hozta fel, hogy egyedül a központi Villa Clara megyében 3112 ilyen fogatra van szükség "a termelés előmozdításához és üzemanyag megtakarításához".

Raúl Castro tábornok, államfő "nemzetbiztonsági" ügynek nyilvánította az élelmiszer-termelést az országban, amely a 11,2 millió lakosa élelmének 80 százalékát importból fedezi. Eközben a megművelhető állami földek fele parlagon hever.

Tervbe vették ökörhajcsárok, kovácsok és az állatok számára szerszámokat előállító iparosok kiképzésének erősítését - írta a lap.

Kubában haldoklik a gazdaság, a behozatal a kivitel értékének a négyszeresére nőtt az év elejére. A kormány már meghirdette az állami földek bérbeadást a parasztok és szövetkezetek számára, de ennek eredménye még nem látszik a piacokon. Augusztustól újabb megszorító intézkedéseket jelentettek be, miután június elején az élelmiszerjegyekre járó fejadagok mennyisége egyes alapvető népélelmezési cikkek (bab, rizs) esetében harmadával csökkent.

Kuba bivaly fogat ökör
Kapcsolódó cikkek