Magyar gazdaság

Csalók nyerészkednek az autócsere programmal Németországban

"Az újrahasznosító telepek összefogtak a csalásban. A Németországban eddig ronccsá minősített autók 5-10 százalékát vitték ki Afrikába és Kelet-Európába" - állítja Willfried Albishausen, a szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal (BAFA) alelnöke a Bild című lap szerdai száma szerint.

A BAFA adataiból kiderül: eddig kereken 1,7 millió német polgár folyamodott a roncsautó leadása és új vásárlása fejében roncsprémiumért.

Albishausen szerint a kereskedők csaltak a roncsprémiummal, a régi autókat egészében vagy részben ronccsá minősítették, majd külföldre szállították. Például a gépkocsi első részeit (beleértve a motort) Kelet-Európában adták el és ott más gépkocsikba építették be. A szervezet úgy véli, az illegális üzlet keretében mintegy 50 ezer autó kerülhetett külföldre - írja a BILD.

Az adófizetőket terhelő becsült költségek összege elérheti a 125 milli eurót. Ezek az adatok a bűnügyi statisztikában nem szerepelnek, ezért a jövőben az ilyen esetekre külön szabályozás szükséges – szögezte le Albishausen.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a német autóipari szövetség, a VDA kommentárja szerint a júliusi 340 ezres újautó-eladási adat bizonyítja, hogy tovább stabilizálódott a piac. A múlt hónapban is a legkisebb autók vezették az eladási listákat Németországban: a Fiat, a Peugeot, a Skoda és a Renault számára kedvező a jelenlegi gazdasági helyzet.

A német állam azoknak nyújt 2 500 eurós támogatást, akik újra cserélik legalább kilenc éves autójukat. A program sikere ellensúlyozta a német autóipari zuhanását, amely így csak 12 százalékot esett vissza júliusban.

Németország roncsautó autócsere csal illegális
Kapcsolódó cikkek