Magyar gazdaság

Íme a 2010-es költségvetés körvonalai

Készen van a 2010-es költségvetés szerkezete, a kormány és az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja rábólintott a jövő évi keretszámokra és támogatásokra.

Ezeken belül azonban még korántsem dőltek el az egyes tételek, így a következő napokban további egyeztetésekre kell számítani, egészen jövő hét péntekig, amikoris a törvényjavaslat a T. Ház elé kerül.

A kormányfő hétfőn mintegy három órán keresztül egyeztetett az MSZP frakcióval a 2010-es büdzséről, és innen távozóban megerősítette: foglalkoztatási célokra és a közbiztonság javítására biztosan több forrás jut jövőre, mint az idén, ám végül az egészségügyben is kismértékű keretnövekedésre lehet számítani.

Az önkormányzatok ugyan nem mentesülnek a már korábban célul kitűzött 120 milliárd forintos megtakarítás terhe alól, ám ezzel párhuzamosan csökkennek feladataik is. Új elem a tárgyalások menetében, hogy a jelek szerint a kormány 2010-től összevonná a településeket megillető normatívákat. Ezzel egyrészt nő az önkormányzatok gazdálkodási szabadsága, másrészt viszont helyben kell meghozni azokat a súlyos döntéseket, hogy a támogatás visszafogása végül mely területeken, intézményekben csapódjon le.

A közösségi közlekedés végül egy 40 milliárd forintos megszorítással „úszta meg” a költségvetési szigort, ám hogy ez pontosan miben érezteti majd a hatását, egyelőre nem tudni.

Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap rámutatott: a megtakarítások ellenére van karaktere, filozófiája a jövő évi büdzsének. Ennek alátámasztására említette a jövőre életbe lépő adó- és járulékcsökkentéseket, a közbiztonság megerősítését, és leszögezte: fontos célkitűzés a munka becsületének megóvása és ápolása is.

Várhatóan a kormány már kedden vagy szerdán újabb, ezúttal részletesebb számokat mutat be a 2010-es büdzséből, a jövő hét végén pedig a törvényjavaslat a T. Ház elé kerül.

2010 megszorítás önkormányzat normatíva büdzsé költségvetés
Kapcsolódó cikkek