Magyar gazdaság

Járulékalap: jövőre már nem a minimálbér számít

Jövőre már nem a minimálbér lesz a tb-járulékok befizetésénél figyelembe veendő legfontosabb tényező, a járulékalap meghatározásakor ugyanis az adott tevékenységre jellemző kereset lesz a mérvadó.

Komoly kérdőjelek merülhetnek fel a vállalkozásoknál akkor, amikor a fizetendő járulék mértékét igyekszenek figyelembe venni a 2010-re vonatkozó pénzügyi tervekben.

Az adótörvények módosításával ugyanis az eddigi, a minimálbérhez idomuló járulékalap helyett egy teljesen új fogalmat vezet be a jogszabály: a tevékenységre jellemző keresetet. Sokaknak ez valószínűleg a járulékteher növekedésével jár együtt, ám minden bizonnyal szép számban lesznek olyanok is, akik számára a változás kifejezetten előnyös.

Köztudott, a társadalombiztosítási járulékokat az idén a kétszerese után kötelesek leróni a vállalkozások, ez az úgynevezett minimum-járulékalap. Az e nyereségminimumot el nem érők természetesen eddig is jelezhették, hogy ténylegesen nem keletkezik akkora jövedelmük, mint amekkorát a jogalkotó vélelmez: ennek egy nyilatkozat formájában adhattak hangot, jelentősen megnövelvén azonban egy adóhatósági ellenőrzés esélyét.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) kimutatása szerint tavaly több mint 6500 vállalkozásnál került sor ilyen jellegű vizsgálódásra, ám e cégek négyötöde sikeresen bizonyította is, valóban nem keletkezett a minimum-járulékalapnak megfelelő nyereségük. Ez azonban igen alacsony szám a vállalkozások több százezres számához képest.

Jövőre mindez megváltozik, az idén fix, havi 143 ezer forintos járulékalap-elvárás ugyanis „lebegővé” válik: minden esetben az adott ágazat adott tevékenységére jellemző keresetet kell figyelembe venni a tb-járulékok megállapításánál.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

járulékalap kereset adóhatóság vállalkozás
Kapcsolódó cikkek