Magyar gazdaság

Megsemmisíthetik a családi pótlékra vonatkozó adószabályt

Szeptembertől biztosan életbe lép, de később megszűnhet, vagy megváltozhat a családi pótlék adószabályát érintő rendelkezés.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete a napokban normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól. A jövő hónaptól, bár a családi pótlékot továbbra is csak az egyik szülő kapja meg, mégis mindkét szülő jövedelmének adóalapjába - fele-fele arányban - beszámít.

Az egyesület szerint nem adóztatható meg az a jövedelem, amelyet az érintett nem kap meg. Az Alkotmánybíróság jövő héttől ülésezik, ha alkotmányellenesnek tartja a rendelkezést, akár meg is szüntetheti.

Alkotmányellenes a adószabálya a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint, ezért alkotmányos normakontrollt kértek az Alkotmánybíróságtól. Bár az új jogszabály jövő hónaptól már életbe lép, a szervezet szerint a testületnek az alkotmánnyal összhangban minél előbb meg kell semmisítenie a rendelkezést. Oldal György, az egyesület alelnöke szerint azért ilyen későn léptek, mert az Országgyűlés által május 11-én elfogadott szabályozásról csak azt követően tanácskozhattak, hogy a részletek a közlönyben is megjelentek.

Kétféle kifogásuk van - mondta a Népszavának Oldal György. Alkotmányossági aggályt vet fel, hogy családi pótlékra ugyan csak az egyik szülő jogosult, a szeptembertől érvényes előírás szerint a vele együtt élő házastárs adóalapját is növelni kell a járandóság összegének a felével, vagyis olyan jövedelem után adóztatják, amit meg sem kap. Az egyesület szerint ezt a rendelkezést kell megszüntetni.

Az új szabályozás adóügyi kezelését is kifogásolják. A családi pótlékról a munkavállalónak kell nyilatkoznia, először a szeptemberi bérszámfejtés előtt. Oldal György szerint a gyakorlatban nehezen lehet kivitelezni ezt akkor, ha a házastársak egy lakcímre vannak bejelentve, de nem együtt élnek, vagy még nem ért véget a válóperük, de külön költöztek. Két, egymással nem beszélő ember, akik elvileg együtt laknak, a gyakorlatban viszont nem, nehezen egyeztetnek majd egy olyan nyilatkozatról, ami miatt akár anyagilag rosszabbul is járhatnak. Bonyodalmat okozhat az is, ha a szülők ugyan nem váltak el, de az anya új kapcsolatából is született gyerek. Ilyenkor mindegyik férfival, a saját gyerekéről kell nyilatkoznia az anyának, vagyis több bevallást kell tennie. Viszonylag egyszerűbb a helyzet, ha a válás megtörtént. Ilyenkor csak a családi pótlékot felvevő, a gyereket nevelő szülő kötelessége a bevallás.

normakontroll Alkotmánybíróság adó családi pótlék Magyar Könyvelők Országos Egyesülete
Kapcsolódó cikkek