Magyar gazdaság

Szja: bármikor vissza lehet adni a túlvonást

Általában kellemes meglepetést okozott az augusztus elején kézhez kapott bérkimutatás és a folyószámlán megjelenő jövedelem a munkavállalóknak: a cégek túlnyomó része már júliusban visszatérítette az első fél év alatt „túlvont” személyi jövedelemadót (szja).

Ismeretes: az adótörvények nemrég, év közben módosultak, ráadásul az év elejére visszamenőleges hatállyal. Ezek szerint az alsó kulcsának a sávhatára a korábbi 1,7 millióról 2009 egészére 1,9 millió forintra emelkedett. Ennek a hatása az év második felében kapott bérekben mindenképpen megmutatkozik, ám a visszamenőleges hatály miatt az első félévi adóelőleg egy része is visszajár, ha az adózó éves jövedelme magasabb 1,7 millió forintnál.

Ezt az összeget a munkáltatók kötelesek figyelembe venni a bérszámfejtéskor, vagyis a túlvonás mértékével csökkenteni kell a második fél évben levonandó adóelőleget. A jogszabály azt ugyanakkor nem írja elő, hogy minderre mikor kell sort keríteni. Lapunk úgy tudja: a nagyobb cégek már a júliusi jövedelmekben figyelembe vették a túlvonást, a munkáltatók azonban akár úgy is határozhatnak, hogy a kérdéses összeget „szétterítik” a fennmaradó hat hónapra.

Lapértesülések szerint a egy részében azonban a júliusi bérek még ez utóbbi jeleit sem tükrözik. Bár a munkavállaló számára előnytelen, jogszabályba nem ütközik, ha a többletet akár csak decemberben kapják kézhez a jogosultak. Ha pedig a kérdés teljesen elsikkad, a túlvonást a jövő évi adóbevallásban lehet visszaigényelni.

Komoly tételekről nem beszélhetünk: a sávhatár megemelése maximum havi 3000 forintos nettó keresetnövekedést tesz lehetővé. Kormányzati számítások szerint a módosítás mintegy 1,4 millió dolgozónál okoz ekkora többletet a jövedelemben. 

túlvonás bérkimutatás szja adóelőleg
Kapcsolódó cikkek